Vízi sportok: mit tegyél, hogy ne kapj frászt?

Vadvízi evezés, vízisí, wakeboard, kneeboard, tube/fánk… A vízi sportok bőven kínálnak extrém élményeket, izgalmakat és néha bizony előhozzák belőlünk a félelmet is… egy-egy rázósabb helyzetben belső ösztönünk figyelmeztet bennünket a víz veszélyeire. A vízi sportok azonban olyanok, mint a tiltott gyümölcs: túl csábítóak és nehéz nekik ellenállni. Cikkünkben e sportok biztonsági követelményeiről szólunk, hogy több legyen az izgalom és kevesebb a riadalom!

Jet-ski

Jet-ski

Egyik izgalmas és mára már széles körben elterjedt vízi sport a jet-skizés. Biztonságos űzéséhez nagyon fontos, hogy minden előírt felszerelésünk meglegyen, jelesül a mentőmellény és a neoprén ruházat. A jet-skinél nagyon fontos a rutin. Amíg nem sajátítottuk el teljesen a nagy sebességű kormányzási manővereket, ne használjuk a gépet nagy sebességnél. Ilyenkor ugyanis a kanyarokban fennáll a veszélye annak, hogy leesünk a jetről, vagy akár partra is csúszhatunk vele − amivel nem csak saját, hanem mások testi épségét is kockáztatjuk. A balesetek elkerülése érdekében tartsuk be az előírt szabályokat és fordítsunk nagy figyelmet más hajókra és jet-skikre.

Tube

Tube

Hazánkban a legkedveltebb vízi sportok közé tartozik a tube. Páran fánknak, pogácsának vagy gömbinek is nevezik. A tube egy felfújható, általában kerek vízi sporteszköz, amelybe bele kell ülni, vagy rá kell hasalni. Hajó vagy jet-ski után kötik, így vontatják a vízen kis vagy nagy sebesség mellett. Természetesen minél nagyobb a sebesség, annál veszélyesebb e remek szórakozást nyújtó sport. Ezért ez a sport csakis 3 fővel biztonságos: a tube-ozó mellett egy fő vezeti a hajót, egy fő pedig folyamatosan figyeli azt, aki a tube-ban ül. A megfigyelő ember tájékoztatja a hajó vezetőjét arról, ami a sportolóval történik. Ennél a sportnál is fontos a mentőmellény és a vízi sportruházat. A tube mindig legyen felfújva a maximális állapotára, különben nehezen lehet vontatni a hajóval, így kevesebb élményt tud nyújtani. Gondosan válasszuk meg a húzókötelet, a túlságosan hosszú húzókötél ugyanis ellehetetlenítheti a tube irányítását. A húzókötél ideális hossza 14 és 20 méter között van, és ami magától értetődő: csak speciálisan erre a sportra kifejlesztett kötelet használjunk!

Térdelődeszka (kneeboard)

Térdelődeszka (kneeboard)

A térdelődeszka (kneeboard) hazánkban még nem terjedt el, pedig az egyik legnagyobb élményt adó vízi sporteszköz. Egy rövid, de széles deszkán térdelve húzatjuk magunkat a hajó után, hasonlatosan a vízisíeléshez vagy a tube-ozáshoz. Itt a deszkára való feljutás az egyik legnehezebb feladat, de akinek érzéke van hozzá, az percek alatt el tudja sajátítani a szükséges mozdulatokat. A deszkán való rajtamaradás már nem ördöngösség, egyszerűen csak egyensúlyoznunk kell, és már élvezhetjük is a sebességet. A mentőfelszerelés is elhanyagolhatatlan: azaz a kneeboardhoz is szükséges kellék a mentőmellény és a vízi sportruházat. A húzókötél hossza itt is 14 és 20 méter között legyen. A megfelelő tapasztalat megszerzése után a térdelődeszkával is lehet a wakeboardhoz hasonló trükköket végrehajtani: szlalomozni, hullámokon ugrálni, vagy körbe forogni.

Vizisí

Vizisí

A vízisí és a wakeboard talán a legkedveltebb vízi sporteszköz hazánkban, és egyben a legveszélyesebb is − ha nem a kellő odafigyeléssel használjuk. A felszerelésen kívül nem kell más hozzá, csak egy kis bátorság és adrenalin-imádat. Elsajátítani egyszerű, persze ha az egyensúlyérzékünk nem hagy cserben bennünket, de legkésőbb pár alkalom után a deszkán vagy lécen tudunk maradni. Ha bátrak és ügyesek vagyunk, akkor mindent megtehetünk e két remek felszereléssel, de leginkább a wakeboarddal. Legyen az szlalomozás, ugrálás vagy akár szaltózás vagy rámpán való átugrás. Mentőmellény nélkül ne is kezdjük el ezeket a sportokat, mert a legnagyobb sérüléseket ez a két remek móka okozhatja, ha nem vagyunk elővigyázatosak. A kötelek hossza ebben az esetekben is a 14 és 20 méter között mozogjon. Minél rövidebb a kötél hossza, annál nehezebb a sportfeladatokat elvégezni, illetve a lécen vagy a deszkán maradni.

Tube-ozás

Tube-ozás

Mindegyik fent felsorolt vízi sport az extrém sportok közé tartozik. Mikor helyesen, biztonságosan használjuk a felszerelésünket, nem ismerünk határokat. Azon vesszük észre magunkat, hogy koncentráció közben mosolygunk vagy akár sikítunk, mert így jön ki belőlünk az adrenalin okozta élvezet. Egyszerűen csodálatos bármilyen vízi sporteszközzel siklani a vízen, átélni a teljes szabadság érzését. De mivel az extrém sportok kategóriájába tartoznak, ezért nagyon is veszélyesek. Néhány aranyszabály: körültekintően húzzuk egymást, figyeljünk arra, akit vontatunk és minden másra: a többi sportolókra, a hajókra és nem utolsó sorban a partra. Mert a partra senki nem szeretne nagy sebességgel kicsúszni. Az ideális sebesség a 25 km/óra, persze minél nagyobb sebességgel közlekedünk, annál nagyobb örömöt nyújt a vízi sportolás. Vannak olyan vízisíelők, akik 60 km/órás sebességgel vontatják magukat. Természetesen ilyenkor sokkal nagyobb a balesetveszély, eséskor ugyanis már úgy viselkedik a víz, mintha betonra esnénk. A kezdő sportolók mindenképpen tartsák be a lassú, 20−25 km/órás sebességet. A vízi sportok fizikailag megterhelőek az ember számára, de remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy jól szórakozzunk.

Kapcsolódó cikkek:

Kalandozás a vízi sportok világában

jobethunder

Vízi sport felszerelések a webáruházban

Hozzászólások lezárva.