Fánk a vizen, avagy tube top 5

Aki hajózik, az előbb-utóbb kipróbál mindenféle extrém vízi sportot. Legyen az wakeboard, vízisi vagy a közkedvelt fánkozás. Hazánkban a fánkozást sokféleképpen hívják: tube, fánk, gömbi, pogácsa és még rengeteg elnevezése van. A legismertebb és egyben nemzetközi elnevezése a TUBE. Jelen írásunkban bemutatjuk az ország legkedveltebb tube-fajtáit.

Napjainkban az egyik legnagyobb vízi sport felszereléseket gyártó cég a Jobe. Természetesen ezenkívül még több gyártó is létezik a piacon, de jelenleg a Jobe uralja a világpiac kb. 70%-át.

Jobe Thunder fánk, tube

Jobe Thunder tube

Jobe Thunder

Ez egy egyszerű háromszög alakú tube. Fő előnye, hogy kis teljesítményű csónakmotorok is könnyedén meghúzzák. A háromszög alaknak köszönhetően húzáskor a hajó kiemeli a Thunder orrát, így könnyebb meghúzni, nem kell akkora teljesítményű csónakmotor. A Jobe Thunder egyszemélyes, de ha egy hajóhoz többet kötünk egyszerre, akkor felejthetetlen élményben lesz részünk. Erős, strapabíró anyagból készült, külső borítása erős vászon, a belseje pedig felfújható PVC anyag. Egyszerű, könnyen kezelhető, nagy élményt nyújtó vízi sporteszköz!

Jobe Thunder tube

Jobe Rumble fánk, tube

Jobe Rumble tube

Jobe Rumble tube

Egyszemélyes, hagyományos kerek tube, amellyel legtöbbet találkozhatunk a hazai vizeken. Extrém használat − csak erős idegzetűeknek! A tube közepén egy beülőt alakítottak ki, ahova biztonságosan beülhetünk és a sporteszközünk stabilabb marad. Több biztonsági kapaszkodóval van ellátva. Nem véletlen, hiszen az extrém használat során az ember azt sem tudja, hol kapaszkodjon – ezt a problémát orvosolandó, a gyártó szinte mindenhová elhelyezett egy kapaszkodót. Hasalni vagy akár ülni is lehet rajta, de a legnagyobb kihívás az, hogy egyáltalán rajta tudjunk maradni. Ajánlott nagyobb teljesítményű csónakmotorral vontatni. Belső része strapabíró, erős, felfújható PVC anyagból készült, a külseje pedig nyitott vászon huzat, amely megakadályozza, hogy a belső PVC megsérüljön. Csak haladóknak vagy adrenalin függőknek ajánlott!

Jobe Rumble tube

Jobe Giant fánk, tube

Jobe Giant tube

Jobe Giant

A Jobe Giant nagyon kedvező árú, három személyes kis családi tube. Egyszerű, de mégis nagyszerű. Mivel kerek és nagy, 181 cm átmérőjű tube, ezért vontatásához minden esetben nagy teljesítményű hajó ajánlott. A Giant tube-on sok kapaszkodó található, hogy minden sportoló biztonságosan élvezhesse a tube-ozást. Erős, strapabíró anyagból készült. Külső borítása erős vászon, belseje pedig felfújható PVC anyag. Egyszerű, könnyen kezelhető, nagy élményt nyújtó vízi sporteszköz!

Jobe Giant tube

Jobe Lunar fánk, tube

Jobe Lunar tube

Jobe Lunar

Maga a kényelem és az adrenalin bomba. Három személyes igazi kis családi sportolási eszköz. Kétféleképpen lehet vontatni: az egyik módon egymás mellett ülnek a sportolók, mintha az otthoni kanapén utaznának. Ez egy kényelmesebb vontatási mód, ebben a helyzetben akár lehet lassan is vontatni, az utazók pedig ülve élvezhetik a természet adta örömöket. A másik vontatási mód, amikor a Lunar tube-ot megfordítjuk, és fordított állásban húzzuk. Ekkor már ülni nem, csak térdelni lehet rajta. Nagy sebességgel is lehet húzni, a kanyaroknál annyira nem stabil, bár nagy terjedelme miatt nehéz felborítani. A teljes egészében vászon borítású Jobe Lunar tube-ot nagy tömege miatt a hullámok szinte elrepítik a levegőbe. A sportolás után a partra lehet vontatni, és kellemes napozó kanapénak használni. De a vízen jobb helye van. 🙂

Jobe Lunar tube

Jobe Double Trouble fánk, tube

Jobe Double Trouble tube

Jobe Double Trouble

Ez a nagyon speciális, nagyméretű, két személy vontatására alkalmas fánk rendkívüli élményről és jókedvről gondoskodik. Ketten könnyebb túlélni az adrenalin löketeket, amelyekkel a Double Trouble tube folyamatosan bombáz bennünket! Mivel háromszög formájú, ezért nem kell nagy teljesítményű húzó hajó hozzá. Két személy extrém vontatásához azonban legalább 40 lóerős csónakmotor szükséges. Használata eléggé biztonságos, mert szélessége miatt nehezen borítható fel. Nagysebességű kanyaroknál kisodródik, ezért part közelében nagyon figyeljen a vontató. A megszokott felfújható PVC belsővel rendelkezik, külseje pedig nagy teherbírású vászon anyag. Sok kapaszkodót nem szereltek rá fel, mert a Double Trouble tube-ot beleülve kell használni, ezért nincsen szükség kapaszkodókra.

Jobe Double Trouble tube

Ha tehát élvezed a sebességet, szereted, amikor eláraszt az adrenalin és mosolyt csal az arcodra, pattanj fel egy tube-ra és húzasd magad! Tube-ozásnál azonban mindig tartsuk be az előírásokat, hiszen ez a sport fokozottan balesetveszélyes és tényleg komoly sérüléseket okozhat.

 1. Kiskorú gyermeket egyedül ne vontassunk.
 2. Mindig viseljük az előírt felszerelést, például a mentőmellényt (sport mentőmellényt) vagy a neoprén ruhát.
 3. A vízi jármű vezetője a megfigyelő, azaz a vontató hajó vezetője tartozik felelősséggel a sportoló épségéért. A kapitány folyamatosan figyelje az extrém sportolót, forduljon hátra vagy a hajó tükréből ellenőrizze mozgását. A kapitány ne igyon alkoholt, és ne fogyasszon tudatmódosító szert.
 4. A biztonságos tube-ozás maximális vontatási sebessége 30 km/h. De megmondom őszintén, az adrenalin csak 30 km/h óra fölött éri el igazi hatását. :)))))))))
 5. A parttól, kikötőtől, úszó személyektől, hajóktól, csónakoktól, cölöpöktől stb. való biztonságos távolság 55 méter. A víz biztonságos mélysége 2,5 méter.A vontatókötél biztonságos hossza 15 méter, de a 20 métert semmiféleképpen se haladja meg.

Élvezd a tube-ozást!

Kapcsolódó cikkek:

Kalandozás a vízi sportok világában

Vízi sportok: mit tegyél, hogy ne kapj frászt?

thunder                                                                 Jobe tube-ok a webáruházban

6 hozzászólás a(z) “Fánk a vizen, avagy tube top 5” bejegyzéshez

 1. Sziasztok!

  Nekem 80 lóerős a motorom és kerek fánkot használunk. Van mikor 60 felett vontatjuk extra nagy örömöt okoz. 30 km/h-nál szinte felboríthatatlan, 60 km/h -nál már képes egy kisebb hullámon elrepülni. Imádooooom! Amúgy tavaly vettem tőletek.

  Hajrá Hajósparadicsom csapata

  üdv
  Zoli

 2. Szia Zoli!

  Így utólag is köszönjük a vásárlást. Reméljük sok örömöt okozott a tube számotokra. Azért 60 km/h felett vigyázzatok nagyon. Mentőmellény használata kötelező! 🙂

  Köszi Zoli mindent, Nektek pedig kellemes hajózást és élményt a vízen!

  üdv
  Attila

 3. Sziasztok!
  Egy 20 lovas motor egy kis fankot tud húzni?

 4. Szia!

  Igen, de ajánlom Neked a Jobe Thunder tube-ot aminek minimális az ellenállása, mert a kötél felemeli a háromszög alakú tube orrát és szinte azonnal felsiklik.
  Ezt tudom neked ajánlani. Bár még egy 5-ös motor is elhúzza a fánkot, de persze nem ad élvezetet, mivel nincs sebesség.

  Link a háromszög alakú tube-ról:

  http://webaruhaz.hajosparadicsom.hu/jobe_thunder_tube_4114

  üdv
  Attila

 5. Koszonom szepen, Attila! Akkor rendelek egyet! És milyen kötelet vegyünk? Vagy az jár hozzá?
  Köszönöm a segítséget!
  Udv: Barbi

 6. Barbi!

  Megkérhetnélek, hogy hívjál fel. 70-614-7171. A kötélről, hogy beszéljünk. Vagy inkább írok egy privát emailt.

  Köszönöm.