A természet védelme, avagy ne csak a természet legyen értünk, legyünk mi is a természetért!

A hajózásba könnyű beleszerelmesedni. Van, aki azért száll vízre, mert a fárasztó hétköznapokat a hajóján töltve szereti kipihenni, élvezve a vízen való ringatózást, a szikrázó napsütést.

Vízi sportok

Vízi sportok

Másoknak a hajózás egyet jelent a száguldással, a sebességgel, ők az izgalmakat, a veszélyt keresik − nem a pihenésre, hanem az adrenalin szint emelésére vágynak. Ne feledkezzünk meg a sportolókról: a vízisíelőkről, a tube-ozókról, a wakeboardosokról, illetve a horgászokról sem, ők szintén a víz adta lehetőségeket használják ki. A víz és a vízpart tehát sokféle embert vonz, akik a nyugalom, a pihenés, a szórakozás, a sportolás, azaz a természet adta örömök révén gyakran igen szoros kapcsolatot alakítanak ki a természettel. Ez a kapcsolat azonban csak akkor tarthat örökké, ha vigyázunk a természetre, ahogyan a természet is vigyáz testi-lelki jólétünkre.

Az alábbiakban pár hasznos tanáccsal szeretnénk felhívni a hajósok figyelmét a természetvédelmi szempontból különösen fontos teendőkre.

A környezettudatos hajós óvja a víz minőségét, a vízi és a vízparti világot, a kikötésre igénybe vett parti területeket, valamint gondoskodik a megfelelő zajvédelemről. Már a legkisebb hajók tulajdonosainak is tisztában kell lenniük azzal, hogyan tárolják a hajózás során keletkezett káros anyagokat, vagy mi a teendőjük akkor, ha csónakmotorjuk meghibásodása miatt szivárog az olaj.

A hajózás során keletkezett szennyező anyagok, és azok kezelési módja

A csónakmotor kipufogógázai által okozott szennyezést a motor gondos karbantartásával, rendszeres szervizelésével, pontos beállításával, valamint az előírt minőségű üzem- és kenőanyagok használatával lehet minimalizálni.

Szemét a vízparton

Szemét a vízparton

A még kikötött állapotában is mozgó hajónkon nehezebb az olyan pontos mozgást megkövetelő feladatok végrehajtása, mint a hajtó- és segédgépek üzemanyagának töltése.  Az üzemanyag mellétöltését elkerülhetjük, ha tölcsért használunk.

A lecserélt kenőanyagokat gyűjtsük össze tárolóedényekbe, majd a legrövidebb időn belül távolítsuk el hajónkról és adjuk le azt, akár a hozzánk legközelebb eső csónakmotor szervizben.  Hasonlóképpen járjunk el a motortérben keletkező olajos vízzel is.

Hajónk festésére, tisztítására használt anyagokat fokozott gondossággal kezeljük, hogy megakadályozzuk vízbe jutásukat.

A kommunális hulladékokat tároljuk hulladékgyűjtő zsákban, és a legközelebbi kikötésnél dobjuk a szemetesbe.  A hajókon keletkező környezetszennyező hulladékot adjuk le az arra kijelölt helyek egyikén.

A mosogatóval, illemhellyel és zuhannyal felszerelt hajóknál gondoskodjuk arról, hogy a keletkezett szennyvíz egy tartályba, az úgynevezett szenny-, vagy zagytartályba ürítődjön. Ezt a kikötőben történő kikötéskor azonnal ürítsük ki. Bár ez egyértelműnek hangzik, sokan sajnos nem teszik meg ezt, kényelmi szempontok miatt inkább a vízbe ürítik a tartály nem éppen gusztusos tartalmát. A kémiai wc-k ürítését és tisztítását a kikötő vizes blokkjában kell elvégezni.

olajfolt a vizen

Olajfolt a vizen

Alapvető dolgok ezek, a környezet védelmével mindenki egyetért, azt pedig senki sem szeretné, hogy hazai vizeink olyan szennyezettek legyenek, hogy ne tudjuk se fürdésre, se hajózásra használni azokat.  Ennek ellenére ma is sokan szennyezik a vizeket, vízpartokat. Ha észrevesszük, hogy egy hajóról olaj, benzin vagy más szennyező anyag ömlik a vízbe, állítsuk le a szennyezést. Értesítsük a hajó tulajdonosát, vagy a hatóságokat. Miután ezeknek az alapszabályoknak a betartása kötelező, ők majd meghozzák a szükséges intézkedéseket.

 

Egy kis odafigyeléssel, a fentiek betartásával visszaadhatunk a természetnek abból a sok jóból, amivel minket, hajósokat ellát, és így a jövőben is a tiszta vizeken hajózhatunk.

Egy hozzászólás a(z) “A természet védelme, avagy ne csak a természet legyen értünk, legyünk mi is a természetért!” bejegyzéshez

  1. Sziasztok,
    Köszönöm, hogy ilyen témákat is elővesztek, ha két ember nem dobja bele a cikk miatt a vízbe a pet palackot, már megérte.