Próbára tettük a Humminbird Piranhamax 160-as halradart

Leteszteltük a Humminbird halradargyártó cég egyik legkedveltebb modelljét, a Piranhamax 160-as készüléket. Mivel nagyon népszerű a horgászok, halászok és hajósok körében, magunk akartunk utánajárni annak, mitől ilyen különleges ez a modell.

Műanyag hajónkat a Ráckevei-Dunára vittük, ahol a vízmélység eléggé változékony: 1,2 és 6 méter között mozog. A csónakot nem szerettük volna megfúrni a jeladó fix rögzítéséért, ezért egy kiegészítőt, egy tapadókorongos jeladótartót vittünk magunkkal. Rögzítése után a készüléket azonnal be is kapcsoltuk. A lényeges beállításokat egy szimpla gombrendszer segítségével végeztük el rajta. A Humminbird Piranhamax 160-nál a kezelőgombok csekély száma garantálja az egyszerű, felhasználóbarát használatot. A már meglévő beállításainkat pedig a halradar – belső memóriájának köszönhetően – akkor sem felejti el, ha levesszük az áramforrásról. Az alapbeállítások elvégzése után a jeladót vízbe tettük, ezt követően már pár másodperc múlva meg is jelent a képernyőn az alattunk elterülő vízi világ.

A Piranhamax 160 képernyője

A Piranhamax 160 20°/60°-os látószöge

A Humminbird Piranhamax 160-as halradar képernyője (egy FSTN LCD) a maga 8,9 cm-es képátlójával meglehetősen kis méretű, használata mégis élvezhető, mivel mindent elég részletesen meg tud jeleníteni rajta. Az alacsony pixelszámokhoz (csupán 160 x 128 képpont) és felbontáshoz képest szép, értelmezhető képet kaptunk. A halradar monokróm kijelzővel rendelkezik, a valós képet a szürke négy árnyalatában jeleníti meg. Ezáltal kivehető az elkülönülő talajszerkezet és a víz alatti növényzet is. A radar 20°/60°-os jeladóval rendelkezik. Igaz, hogy két látószögű a jeladó, de külön-külön nem állítható a 20° és a 60°. A kis látószög (20 fok) elemzi a mélységet és a talajszerkezetet, míg a nagy látószög (60 fok) a halakat keresi. A Piranhamax 160 képernyője egyértelműen kimutatja a különböző méretű halakat, és azt is jelöli, hogy milyen mélyen találhatóak.

A Humminbird Piranhamax 160-as halradar funkciói

 

Humminbird Piranhamax 160-as halradar

A Humminbird Piranhamax 160-as készüléket ellátták halriasztással is. Ennek a funkciónak az az előnye, hogy nem kell folyamatosan figyelnünk a képernyőt. Amikor nem a halradarunkkal vagyunk elfoglalva, akkor a készülék hal érzékelése esetén hangjelzéssel, „pittyegéssel” figyelmezteti a felhasználót. A halradar három halméret: kicsi, közepes és nagy megkülönböztetésére képes. Tesztelésünk során úgy tapasztaltuk, hogy a kb. 18 cm-nél kisebb halakat nem mutatja a radar. A kis méret 18-50 cm közötti, a közepes méret kb. 50-80 cm közötti, a nagy halméret pedig a 80 cm feletti halakat jeleníti meg. A Humminbird Piranhamax 160-as halradar egészen 180 méteres vízmélységig tud adatokat közölni, és mivel hazánkban ilyen nagy vízmélység nincsen, vizeinken mindenhol használható. Nem elhanyagolható tulajdonsága továbbá, hogy a jeladóba vízhőmérséklet-mérő szenzor van beépítve, amely közli a vízfelszín hőmérsékletét. A Piranhamax 160 a halábra mellett az úgynevezett halsarlót is meg tudja jeleníteni, így nem csak egy diagramot, hanem a ténylegesen érzékelt halat is megmutatja a képernyőn. Fontos funkciói közé sorolható a nagyítási kép is: amikor a felhasználót csak a vízfenék érdekli, például ha egy fenéken fekvő halat keres, akkor kétszeres vagy négyszeres nagyítással részletesebben feltérképezheti az aljzatot. A Humminbird gondolt azokra a horgászokra is, akik az éj leple alatt szeretnék kifogni a nagy Moby Dick-et, ezért a képernyőnek több fokozatban is állítható háttérvilágítása van.

 A Piranhamax 160 hátrányai

A halradar tulajdonságaihoz csupán két kisebb hátrány sorolható. Az egyik, hogy kb. 60 cm-es vízmélységben csak zavaros képet tud alkotni, nem kivehetőek a pontos adatok, viszont a mélységmérési funkciója még ilyenkor is 10 cm-es pontossággal működik. Másik hátránya, hogy a Piranhamax 160-hoz semmilyen Humminbird kiegészítőt nem tudunk rá csatlakoztatni, se GPS-t, se sebességmérő szenzort. Opciós kiegészítője a már korábban említett tapadókorong a jeladó mobil rögzítéséhez, és egy hat méteres kábellel rendelkező hőmérsékletmérő, amelynek gyakorlati haszna teljesen elhanyagolható, hiszen a jeladóban is található hőmérő.

Miért válasszuk a Humminbird Piranhamax 160-as halradart?

A Humminbird Piranhamax 160 egy nagyon kedvező áru, ugyanakkor nagy tudású

Piranhamax 160 hordozható kivitel

halradar. Persze vannak már olyan eszközök, amelyek fotóminőségben jelenítik meg a víz alatti világot, de azok nem pár tízezer, hanem akár több százezer forintért szerezhetők csak be. Alacsony árához képest a Humminbird Piranhamax 160-as halradar tökéletes minőséget képvisel, igazi társ lehet egy horgász vagy egy hajós számára. Összességében egy pontos, nagyon felhasználóbarát készülék, amely egyszerű képmegjelenítéssel, de nagy tudással rendelkezik. Nem utolsósorban magyar nyelvű menürendszere is van! A halradar kapható hordozható, táskás kivitelben is, amely tartalmazza a tapadókorongos jeladót is; ennél a csomagnál nem akkumulátorról, hanem elemekről működik a készülék.

A Humminbird Piranhamax 160 készüléket nyugodt szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nem kívánnak nagyobb összeget költeni mélységmérő halradarra!

 

Humminbird logó

Kapcsolódó cikkek:

A Humminbird halradargyártó

 

Humminbird Piranhamax 160

Humminbird Piranhamax halradarok a webáruházban

 

2 hozzászólás a(z) “Próbára tettük a Humminbird Piranhamax 160-as halradart” bejegyzéshez

  1. Vettem egy Humminbird PiranhaMAX 165x halradart de nincs hozzá használati útmutató. Ebben tudnának segíteni? Előre is köszönöm!

  2. Kedves László!

    Küldünk használatit Önnek a megadott email címére.

    Tisztelettel:
    Attila