Nyári meglepetés – Elkészültek a Suzuki csónakmotorok legújabb, EFI modelljei

Nagyon ritkán fordul elő az, hogy egy csónakmotor gyártó év közben, nyáron dob piacra egy új modellt − a Suzuki Marine csapata azonban ezt idén mégis megtette. Motorjaikon olyan nagyszerű újításokat végeztek el, amelyek bemutatásával a vállalat nem akarta a hajósokat a következő év elejéig megváratni.

Aki valaha is használt DF15 típusú Suzuki csónakmotort, az tudja, hogy sosem volt túl magas a fogyasztása, és az indítása sem volt nehéz. A japán cég szakemberei azonban nem álltak le: 15 és 20 lóerős csónakmotorjaikat forradalmasították azzal, hogy a karburátort üzemanyag befecskendezős rendszerre cserélték, és tovább könnyítettek a kézi indítási módon. A Suzuki csónakmotorok súlya még alacsonyabb lett, valamint új rendszerüknek köszönhetően gazdaságosabbakká és igazi felhasználóbarát modellekké váltak. Az EFI rendszer nemcsak az üzemanyag befecskendezés tökéletes működését biztosítja, hanem azt is, hogy a csónakmotor extrém időjárási körülmények között is – fagyban és hőségben egyaránt – megbízhatóan működjön. Az EFI régóta ismert a csónakmotorok világban (a Suzuki is bevezetett már egy hasonló rendszert 1997-ben a kétüteműinél), de a gyártók kis teljesítményű modelljeiket eddig még nem látták el ezzel az elektronikus technológiával. A Mercury például a 20 és a 30 lóerős, a Honda pedig csak a 40 lóerő feletti motorokba építi bele az EFI rendszert.

Suzuki D15 és 20 EFI

Az új Suzuki csónakmotorok befecskendezős rendszerének működéséhez nincsen szükség akkumulátorra, ezáltal továbbra is a hordozható kategóriába sorolhatóak. A megszokott EFI rendszerek üzemanyag-levegő keverési aránya 18:1-hez volt, de ezek a korszerűsített motorok 14,6:1 arányban keverik az üzemanyagot. Ennek révén a Suzuki DF 15E és 20E csónakmotorok 18%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint karburátoros kivitelű elődeik. Az EFI további előnye az, hogy ellenáll a rossz minőségű üzemanyagok roncsoló hatásának, amire a korábbi modellek nem voltak képesek, mivel a minőségileg gyenge benzin a karburátort mindig károsította.

Az új csónakmotoroknál a csökkentett fogyasztás mellett központi tényező volt a könnyed indítási rendszer is. A motort úgy tervezték, hogy kevés erőkifejtéssel be lehessen indítani, és ne kelljen sokszor berántani. A mérnökök elérték, hogy a Suzuki csónakmotor legrosszabb esetben is a második rántásra beinduljon. Ezeket az „E” kategóriás modelleket 20%-kal könnyebb beindítani, mint az előző konstrukciókat, ami az új dekompressziós rendszernek tudható be. A motor zaja miatt sem kell aggódni, hiszen a Suzuki csónakmotorok burkolatuknak köszönhetően továbbra is csendesek.

A régebbi Suzuki DF15-ös is tökéletesen teljesített, így biztos, hogy az új EFI rendszernek köszönhetően ezek a modellek is a csúcsminőséget fogják képviselni. A DF15E és a DF20E csónakmotorok hamarosan – rövid és hosszú csizmás változatban – megvásárolhatóak lesznek. Lesz olyan modell, amely elektromos indítással fog rendelkezni, és lesz távirányítós változat is. A Suzuki csónakmotorok megjelenésére az amerikai piacon előreláthatólag augusztusban, Európában pedig az év végén kerül sor.

Hozzászólások lezárva.