VISELJÜK! Avagy négy érv a mentőmellény mellett

A meleg napsütésben mentőmellényben szelni a habokat – nem sok vízre szálló álma. Mégis, a statisztikák alapján igenis érdemes hordani hajózás közben.

Az amerikai mentőszolgálat (US Coast Guard) 2012. évi statisztikai adatai szerint* a hajózás során elszenvedett halálos balesetek áldozatainak 85%-a nem viselt mentőmellényt. Kijelenthető tehát, hogy a mentőmellény tényleg életet ment.

Lássuk, általában milyen kibúvókat használnak a vízi járművön közlekedők a mentőmellény viselésének „megúszására”:

 1. Mentőmellény

  Mentőmellény

  Van mentőmellény a hajón! Ha van a hajó fedélzetén, az jó dolog, de nem elég. Csak az a mentőmellény ment életet, amelyet viselünk is, a tároló rekeszben őrzött nem!

 2. Jó úszó vagyok! Igen, a jó úszó szinte minden körülmény között tökéletesen úszik. De vannak olyan vészhelyzetek, amikor az úszás sem mentheti meg az életet. Ilyen például az eszméletvesztés, vagy olyan esetek, amikor az ember ruházatban kerül a víz alá. A ruha pillanatok alatt megszívja magát vízzel, és a nehéz súly víz alá húzza a legjobb úszót is, vagy gyorsan kimerítheti az energiáját.
 3. Automata mentőmellény

  Automata mentőmellény

  A mentőmellény túl meleg/nem áll jól! A hagyományos narancssárga mellény valóban terjedelmes, és nagyjából olyan komfortos, mintha télikabátot hordanánk a tűző napon. Az automata mentőmellények azonban kényelmesek és egyben praktikusak, nem hátráltatnak bennünket sem a mozgásban, sem egyéb tevékenységek során.

 4. Velem úgysem történik semmi! Nézzünk szembe a tényekkel… baleset bármikor, bárkivel történhet. A hajózás élvezetes tevékenység, de a víz nagyon veszélyes lehet, és a vízen való közlekedés nagy figyelmet, koncentrációt igényel.

A Hajósparadicsom csapata arra bátorítja a hajósokat és minden vízre szállót − legyen az kajakban, kenuban vagy csónakban utazó −, hogy a hajózási biztonságot tartsák be és a mentőmellényt viseljék, kiváltképpen a gyermekek és azok, akik félnek a víztől vagy nem tudnak úszni.

*Ez az adat csak a sporthajózásra vonatkozik.

Kellemes hajózást kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

A mentőmellény

Elő a hajókkal, itt a szezon!

lalizasmelleny                                                                    Mentőfelszerelések a webáruházban

Hozzászólások lezárva.