Kipróbáltuk a Minn Kota új elektromos csónakmotorját

Újra hajóba ültünk, és egyik kedvenc helyünkre, a Ráckevei-Dunára vittük a Minn Kota megújult elektromos csónakmotorját, az Endura C2-es modellt. Választásunk azért esett erre a helyszínre, mert egyrészt minimális a víz sodrása, másrészt csodálatos környezetben élvezhettük a motortesztet.

Hajós berkekben köztudott, hogy az elektromotorok legnagyobb ellensége a szél. Szeles, hullámos időben a kis motor nem képes nagy sebességre, mert a szél nagyon megfogja a hajót. Az Endura és a mi legnagyobb szerencsénkre a tesztnapon csak lengedezett a szél, így nem hátráltatta a motor működését. Csónakunk egy lapos fenekű, 3,2 méteres műanyag test volt, a motor meghajtását pedig egy 100 amperórás (savas, zárt rendszerű) akkumulátor biztosította. Két személlyel a fedélzeten az össztömeg körülbelül 280-300 kg lehetett. A Ráckevei-Dunán a sebességkorlátozás 15 km/h, kis elektromos csónakmotorunkkal ezt a sebességet nem léptük át.

Minn Kota Endura 30 C2

Minn Kota Endura 30 C2

A modell gyártójáról, a Minn Kotáról tudjuk, hogy az elektromos csónakmotorok piacán a legjobbnak és a legmegbízhatóbbnak számít. Ennek a cégnek köszönhető az elektromos csónakmotorozás létrejötte. Az Endura 30 C2 modellnek a súlya 5,8 kg, és kedvezően rövid, csupán 76 cm hosszú szénszálas szárral rendelkezik, így kis csónakunkra ideális. Az Endura 30 C2 egy 12 voltos változatú motor, sebessége a már megszokott öt fokozat előre, és három hátra. A katalógus szerinti fogyasztása 30 amper óránként. A motor a legnagyobb sebességben kb. 360 watt teljesítményű, amely lóerőben meghatározva 0,48, azaz fél lóerő. Elsőre ez nagyon kevésnek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy az elektromos csónakmotorok kifejlesztésénél nem a sebesség, hanem a tolóerő, azaz nagy súly megmozgatása volt a fő szempont. Nagyon tetszett, hogy az Endura 30 C2 modellt a gyártó ellátta egy akkumulátor-teszterrel is: a motor fej részén egy töltöttségi szint kijelző található, amely már nagyon hiányzott az Endura sorozatból. A kijelzőn a LED-es fényeknek köszönhetően láthatjuk az akkumulátor töltöttségi szintjét, vagyis mindig meg tudjuk állapítani, hogy körülbelül mennyi időt tölthetünk még kint a vízen.

Vízre helyeztük a csónakot, bepakolásztuk a felszereléseket, és bekötöttük az akkumulátort a Minn Kota Endura 30 C2 motorra. Sebességbe kapcsoltuk az elektromos csónakmotort, amely annyira halkan kezdett üzemelni, hogy pusztán hang alapján nem tudtuk eldönteni, hogy működik-e vagy sem. Teljes csendben haladtunk az egyes fokozatban, igaz nagyon alacsony sebességgel. Nagyobb sebességbe kapcsoltunk: a kettes fokozat használata minimálisan emelte a sebességet. Felkapcsoltunk a 3. fokozatba, ahol jelentős sebesség emelkedést továbbra sem tapasztaltunk. A 4. sebességnél a csónak érezhetően felgyorsult. A nagy sebességkülönbség leginkább az 5. fokozatban volt érezhető, amikor is csónakunk végül meggyőző sebességgel haladt.

Minn Kota Endura 30 C2 irányítókarja

A Minn Kota Endura C2 irányítókarja

Az Endura kézi irányítókarján lévő markolat megújult, vaskosabb lett, és kényelmesebb tapintású. A gázkar továbbra is kihúzható maradt, így a motortól távolabb ülve is lehetővé válik a csónak irányítása. Elővettük a kézi GPS-t, hogy meghatározzuk a motor legnagyobb sebességét. Először folyásiránynak megegyezően néztük meg, hogy mit mutat a készülék. Legnagyobb meglepetésünkre a kijelző 7 km/h-t mutatott: ez már sebesség az elektromos csónakmotor kategóriában. Az 1-2 km/h-s folyási sebességgel rendelkező Ráckevei-Dunán később megfordultunk, hogy árral szemben is lemérjük a sebességet: a GPS kijelzőjén 4 km/h volt látható.

Minn Kota Endura 30 C2 menet közben

Minn Kota Endura C2 használat közben

Egy óra csónakázgatás után az Endura 30 C2 akkumulátor töltöttségi szint kijelzője szerint még mindig rengeteg energia volt az akkuban, vagyis egy óra alatt alig fogyasztott a kis elektromos csónakmotor. Igaz, azt ne felejtsük el, hogy a mi össztömegünk 300 kilogramm környékén volt, az Endura 30 C2 pedig 760 kg-ot is képes megmozgatni, és ekkor fogyaszt 30 ampert óránként. Két óra használat után visszaérkeztünk a kikötőbe, és leellenőriztük az akkumulátor töltöttségi szintjét, amely még mindig 50%-os volt. Tehát a fent említett teherrel és 100 amperes akkumulátorral akár 4-5 órán keresztül is tudtuk volna használni a motorunkat. Az átlagsebességünk kb. 5 km/h volt, így az akkumulátor egy feltöltéssel 20-25 km távolságot tud biztosítani.

Minn Kota Endura C2 és a horgászat

Minn Kota Endura C2 és a horgászat

A teszt után azt lehet mondani, hogy az Endura 30 C2 nagyon jól fogyaszt, csendes, és nem utolsósorban megbízható. Nagy segítség a már többször említett töltöttségi szint kijelző, amelyről leolvasható az akkumulátor töltöttségi állapota. Igaz, az 1. és 2. fokozatban a haladási sebesség élvezhetetlen, de a 4. fokozattól felfele már jelentős sebességgel tolja elektromos csónakmotorunk a hajónkat. Az Endura 30 C2 előnye, hogy ha sekély vízben motorunk nekiütközik valaminek, a szár az anyagának köszönhetően nem hajlik el, nem roncsolódik. A propellere damil- és hínárvágó tulajdonságokkal bír, persze túl nagy mennyiségű damilt nem bír elvágni: bár több száz méter damilt képes feltekerni, ez a mennyiség már roncsolódáshoz vezethet. A sok feltekert damil megsértheti a propeller mögötti szimeringet, amelyet ilyenkor azonnal cserélni kell. Az Endura 30 C2-es csónakmotorról ami hátrányt mondani lehet, az minden elektromos csónakmotorra jellemző: kis végsebesség, illetve a vízen töltött idő korlátozottsága. Ezért aki hosszabb ideig szeretne a vízen tartózkodni, vagy száguldásra vágyik, az válasszon inkább robbanómotort, amelynek nagyobb a teljesítménye, és addig lehet kint a vízen, amíg az üzemanyag el nem fogy.

Összességében tehát a Minn Kota Endura 30 C2 egy tökéletes kis elektromos csónakmotor; mi csak ajánlani tudjuk!

Bárhol. Bármikor. Minn Kota.Minn Kota logó

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A Minn Kota elektromos csónakmotor története

Minn Kota elektomos csónakmotorok

Minn Kota Endura C2 a webáruházban

2 hozzászólás a(z) “Kipróbáltuk a Minn Kota új elektromos csónakmotorját” bejegyzéshez

  1. Tisztelt forgalmazó! Ha lehetséges szeretnék a Haswing Protruar 2Le-ős elektromos csónakmotorról részletes műszaki leírást. Szeretnék tudni a működési elvéről többet. Tisztelettel: Vörös Gábor

  2. Csak egy a baj . Ha elromlik,vagy eltörik valami alkatrésze ,küldheted postán Sopronba,mert csak ott szervizelik !