Lowrance versus Humminbird

Sokan kérdezik tőlünk, hogy a két legnagyobb halradar-gyártó közül melyik készít jobb halradarokat: a Humminbird vagy a Lowrance? Miután mindkét gyártó kiváló és megbízható halradarokkal fedi le a világpiacot, nehéz erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Mi magunk semmiképpen nem szeretnénk felvállalni a döntőbíró szerepét, viszont mostani írásunkban részletesen összehasonlítjuk a két gyártó egy-egy modelljét −  a döntést a kedves olvasóra bízva.

Összevetésünk tárgya a két cég fotóminőségű megjelenítést biztosító halradarjai közül a közepes képernyőméretű és monokróm kijelzővel rendelkező Humminbird 561 DI, illetve Lowrance Mark 5x DSI készülék. Fő előnyük, hogy a víz alatti világról gyönyörű, részletes, szinte már fotóminőségű képet képesek alkotni.

Lowrance Mark5x DSI halradar

Lowrance Mark5x DSI halradar

A két halradar főbb paramétereit az alábbi táblázat szemlélteti.

Lowrance Mark 5x DSI

Humminbird 561 DI

Képfelbontás                       

480 x 480 pixel

320 x 320 pixel

Szürke árnyalatai

16

12

Kijelző típusa

FSTN

FSTN

Működési frekvencia

455/800 kHz

200/455 kHz és 455/800 kHz

Látószög

33 és 55 fok

16/28 és 45/75 fok

Mélységmérés         

max. 76 méter

max. 180 vagy 75 méter

Jeladó teljesítménye

500 watt (RMS)

4000 watt (csúcs)

500 watt (RMS)

4000 watt (csúcs)

Képátló         

12,7 cm

12,7 cm

Hal megjelenítése

valós megjelenítés

valós, hal piktogram és halsarló megjelenítés

Hőfokmérés

van

van

Világítás

van

van

Riasztás

sekély vízi, akkufeszültség

hal, sekély vízi, mély vízi,

akkufeszültség

Menü nyelve

22 + magyar

20 + magyar

Sebességmérés

opcionális

opcionális

 

Humminbird 561 DI halradar

Humminbird 561 DI halradar

Lowrance Mark5X DSI képe

Lowrance Mark5X DSI képe

A fentiekből kiderül, hogy a Lowrance Mark 5x DSI képernyője részletesebb, több képpontból álló képernyő, ezáltal élesebb képet jelenít meg.  Persze ez nem azt jelenti, hogy a Humminbird 561 DI halradar képe élvezhetetlen, de nem olyan éles, mint a Mark 5x DSI képe. A kijelző típusa és mérete megegyezik mindkét nagy halradar-gyártónál. A látószögnél lényeges eltérést figyelhetünk meg: a Mark 5x DSI csak fotóminőségű képet alkot, ezzel szemben a Humminbird 561 DI két látószögben dolgozik: az új, fotóminőségű képalkotás mellett a hagyományos halradar-képalkotásra is képes.

Humminbird 561Di halradar képe

Humminbird 561Di halradar képe

A Humminbird olyan, mintha két halradar lenne egy készülékbe építve. Egyetlen gombnyomással válthatunk a hagyományos és az új képalkotás között, illetve a menüpontok segítségével meg is felezhetjük a képernyőt. Ilyenkor a készülék képernyőjének egyik felén a hagyományos, a másik felén az új képalkotás látható. A jeladó teljesítménye azonos mindkét halradar-gyártó esetében (nagy jeladó-teljesítmény esetén a készülék könnyebben ismeri fel a mélyebb rétegekben elhelyezkedő kisebb tárgyakat/halakat). A zavaró visszhangok a minimálisra csökkennek, és magasabb sebesség mellett a készülék teljesítménye a maximálisan elérhető mélységre optimalizálódik. A halak megjelenítése − a látószögbeli különbségből adódóan − a két készüléknél eltérő: a Humminbird 561 DI a hagyományos megjelenítés révén nem csupán valós halmegjelenítést tud prezentálni, hanem tudja a halformát (hal piktogram) és a sarló megjelenítést is. Ezt az üzemmódot azon felhasználók kedvelik, akik szeretik, ha a képernyőn a halak nem csak foltszerűen jelennek meg, hanem halábra formátumban is. Ugyanezen oknál fogva a Lowrance riasztási menüpontjából hiányzik a halriasztás. Mindkét gyártó menüje elérhető magyar nyelven is, ami nagy segítség a felhasználóknak. Mint a táblázatból kiderül, az egyik gyártó készüléke ebben, a másik gyártóé abban tud többet, de összességében a két készülék tudása és ára is nagyon hasonló. Jelenleg a hazai piacon a Lowrance Mark 5x DSI készülék 87 000−92 000 forintos áron, míg a Humminbird 561 DI halradar 95 000−105 000 forint körüli áron kapható. Minőség és megbízhatóság tekintetében pedig mindkét gyártó készüléke kiváló.

Tehát halradarra fel, irány a víz!

Kapcsolódó cikkek:

A Lowrance halradarok története

A Humminbird halradargyártó

halradarok

Humminbird és Lowrance halradarok a webáruházban

Ha további információkat szeretnél kapni a halradarokról, kattints ide és halradar aloldalunkon reméljük megtalálod amire szükséged van.

4 hozzászólás a(z) “Lowrance versus Humminbird” bejegyzéshez

 1. Nagyon sok halradart teszteltem évekig , mire eljutottam a csúcsok csúcsáig a Humminbird 1000 szériáig ,de merem állítani nektek, a Lowrance közelébe sem jön a humminbirdnek,,lowrance radarba viszont van széria hibás termék, az oldalra látó szonárba,nem tudja azt amit tudnia kéne,na de mindegy kinek mi …….én maradok a humminbirdnél 1198-nál innen már nincs feljebb, nagy beruházás egyszerű horgászoknak,de megéri az árát , de csak akkor ha ki is tudod használni minden funkcióját,,,,,fantasztikus képfelbontás és fotó minőségű kép a kis lcd tévén.

 2. szuperjó mind a kettő de talán a humminbird igaz drágább is, de a halat jobban megjeleniti.az árak kicsit borsosak,de ezt egyszer kell csak megvenni.

 3. üdv .zsolti,látom az irásodbol jártas vagy a radarokban.segithetnél nekem egy kicsit.110-120ezrem van radarra.humminbird345cdi.néztem ki balatonon használnám.ha szánsz rám kis időt légyszives jellemezd ezt a tipust, vagy árban hasonlót.előre is köszi várom véleményedet.imél cimem jozsef01@citromail.hu

 4. Volt nekem is halradarom (2001-2007 táján) aztán eladtam (a neten, hirdetéssel).
  Mert lassú és szerintem az újabbak sem lehetnek elég gyorsak.
  Mert én ún. “kis-szerszámos” (mostanában “rekreációs” jelzőt is kaptunk ehhez) emelőhálós, olyan engedélyes halász vagyok. 27 éve folyamatosan már.
  Mi az áradó zavaros vízben, illetve napnyugta után a sötétben emelgetjük (ha tisztább a víz) a szereléket. De, ez éppen olyan, mint a “lottózás”! Ha fogunk, az csak olyan VAK szerencse! Tehát sosem tudjuk igazán, mikor kellene – a nem könnyű! – szereléket emelni éppen!
  De hiába volt pár évig halradarom. Ha “látott” is halat, az már az emelés pillanatában rég másutt úszott rendszerint. (Kivéve néhány lassan “lebegő” nagyobb busát talán.)

  Mi 90%-ban üres hálót emelünk fel, több száz alkalommal is akár egy ottlétünk alkalmával. Elfáradunk, az üldögélő pecásokkal ellentétben. De a régi, hajdanvolt “legendás” fogások is már csupán szép emlékek. Üresek a vadvizek(!) + még erre jöttek az invazív HÓDOK is! Ezek a dögök a vidrára hasonlítanak és az éppen elég a halakat elriogatni! + Még durván zuhognak is a farkukkal a vízen, illetve ráúsznak sorban a hálóra a sötétben főleg!)

  Visszatérve a RADAR dologra: Tudna bárki olyan gyors radart, ami a valós pillanatot mutatja a szonár által “nézett” vízből!?

  Nem azért írtam ide, hogy “sport”horgászokkal kelljen “fórum” kötekednem!
  Kiöregedtem már, de néha jó volna egy-egy jobb harcsát tudni, mikor úszik el előttem…
  (Saját konyhára halászom, az engedély szabályait betartva! Ami éppen olyan, mint a sporthorgászoké! “Sport”halászok vagyunk mi is, állandó ellenőrzéssel.)