Humminbird DI halradar beállítása, de hogyan?

A fotóminőségű halradarok azáltal, hogy jobb és élesebb képet mutatnak, mint az eddig megszokott hagyományos képmegjelenítésű halradarok, a menürendszerük beállítása nagyobb odafigyelést igényel. Sok felhasználó nem tudja értelmezni, vagy egyszerűen nem tudja beállítani megfelelően a DI (Down Imaging) képmegjelenítésű halradarokat. Nézzük meg, hogy mi is az a DI képmegjelenítésű halradar és hogyan kell beállítani, hogy a legmegfelelőbb képet kapjuk.

Mit jelent a DI (Humminbird Down Imaging) halradar?

Himminbird DI halradar látószögei

Himminbird DI halradar látószögei

A Down Imaging képmegjelenítésű halradar a vizet a leheletvékony magas felbontású adósugarakkal pásztázza le. Ezek az adósugarak oldalra nagyon szélesek, de hosszirányban nagyon keskenyek. A Down Imaging adósugarak két frekvencián tudnak dolgozni: 455 kHZ (75°) vagy 800 kHz (45°). A 455kHZ átlagosan a legjobb képet és mélységet kínálja, a 800 kHZ a legélesebb képet adja. A DI készülék kettő kúp-alakú adósugarat használ az adatok hagyományos 2D szonár formátumban való megjelenítéséhez. 455 Khz-en egy szűken fókuszált 16°-os adósugarat kap, 200 Khz-en egy nyitottabb 25°-os adósugarat. Az elérhető maximális mélységet olyan tényezők befolyásolják, mint a hajó sebessége, a tengerjárás, a talajkeménység és a víz állapota, illetve még a jeladó felszerelése.

Hogyan értelmezzük a  DI halradar szonárképét?

Fontos tudni, hogy a képernyőn nem látszik majd 3 dimenziós kép arról, ami a hajó alatt található, hanem minden a képernyőn megjelenített függőleges adat ”sávban” lesz, és azokat az objektumokat mutatja, amiket egy meghatározott időben a szonár visszhangja felfedezett. Mivel, mind a hajó, mind a halak mozoghatnak, a visszhangok felvételei csak azt az időszakot mutatják, amikor a felvétel az objektumról készült, nem az összes megjelenített objektumnak egymáshoz való pontos viszonyát. A legfrissebb visszhangfelvételek a halradar képernyő jobb oldalán jelennek meg. Amilyen gyorsan az új visszhangok megjelennek a kijelzőn, a régebbiek olyan gyorsan tűnnek el a képernyőn balra.

Humminbird Di halradar képmegjelenítés

Humminbird Di halradar képmegjelenítés

Hogyan érhetjük el a legjobb képmegjelenítést a DI típusú halradarunknál?

Humminbird DI halradar képmegjelenítése

Humminbird DI halradar képmegjelenítése

A készülék menüpontjában a „DI javítás” menüpont alatt tudjuk a legjobb képet kihozni kedvenc készülékünkből. A menüpontban az „Érzékenység” beállítás címszó alatt a képernyő látható részletességének mértékét lehet pontosan beállítani. Tiszta és mély vízben nagyobb érzékenység mellett a gyenge visszhangokat is látni lehet. A menüpontban a skála 1-től – 20-ig terjed, ahol az 1 az alacsony és a 20 a magas érzékenységet jelzi, az általános gyári érték a 10. Továbbá, hogy a kép állapotán javíthatunk a „Kontraszt” menüpontban, amely kihangsúlyozza a DI (Down Imaging) képek világos és a sötét részeit. A menüpontban a skála 1-től – 20-ig terjed, ahol az 1 az alacsony és a 20 a magas érzékenységet jelzi, az általános gyári érték a 10. A tökéletes képjavítás érdekében még a „DI javítás” utolsó menüpontjában az „Élesség”beállítás segítségével tudunk javítani a kép élességén. Az „Élesség” menü beállításával megszűri a nézetet és élesíti a DI (Down Imaging) adatok képmegjelenítését. Ajánlott ezeket a beállításokat a valós használat során kipróbálni, hogy a vízen a legjobb képet kaphassuk. A szimulátor programban való előre beállítás nem biztos, hogy a legszebb képet alkotja majd a valóságban. Mint a fent említett sorok igazolják, nem nehéz a megfelelő képet elérni a DI (Down Imaging) típusú halradarokkal, csak a beállításokkal kell egy picit foglalkozni és pár gombnyomással elérhető, hogy kedvenc halradarunk a legmegfelelőbb képet alkossa. Humminbird: Egyszerűen, Tisztán, Jobban!

Kapcsolódó cikkek:

TOP10 Humminbird halradar

Lowrance versus Humminbird humminbird helix 5 di                                             Humminbird halradarok a webáruházban

22 hozzászólás a(z) “Humminbird DI halradar beállítása, de hogyan?” bejegyzéshez

 1. Kedves Zilahy Attila!

  Örömmel olvastam a képalkotásról szóló tájékoztatást, a meder szerkezetére
  is-iszapos,agyagos,köves- várnék magyarázó leírást , valamint az SI képalkotásról magyarázó tájékoztatást. A halak jelzése minden esetben Fehér pontok és vonalak? Érdeklődöm hogy a csónakmotorom műszaki rendellenességére van e magyarázat és egy lehetséges gyors megoldás ?
  A választ előre megköszönve;

  Tisztelettel Paulusz Sándor

 2. Kedves Sándor!

  Szín vagy szürke árnyalatokban különböztetik meg a készülékek a talajszerkezetet. Beállítás kérdése, de általában minél sötétebb a megjelenítés annál keményebb a talaj. Lesz majd az SI rendszerekről is beállítási segítség! 🙂
  Kérem Sándor nézze meg az email fiókját mert kapott már választ a javítási kérdésére. Bár így emailben nem nagyon lehet szerelni :), ezért csak ötleteket, gondolatokat írtunk és egy Ön környékbeli szerelő elérhetőségét adtuk meg.

  Legyen kellemes a napja!

  Attila

 3. Kedves Zilahy Attila!
  0 km-es halradar használó vagyok. Szeretnék Önöktől vásárolni egy Humminbird Helix 9 SI Gps és halradart. A leírásból nem derül ki, hogy jeladót tatót stb. tartalmaz-e az ár. Magyarul, mit kell még vennem, hogy a csónakra fel tudjam szerelni? Alumínium csónakom van. Talán célszerűbb lehetne ha nem neten rendelm, hanem elmegyek a boltba? Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel Takács László

 4. Kedves László!

  A Helix 9, és minden készüléknek teljes a felszerelése, tehát nem kell mást vásárolni hozzá, csak az akkumulátort és az aksi töltőjét. De ha a hajón már van akkumulátor azaz 12 voltos rendszer, akkor nincs semmi plusz költsége.
  Természetesen ha bejön az üzletbe akkor meg tudunk minden részletet beszélni. Igaz a boltban nincsen 9-es, de 5 és 7-es készülékek vannak.
  Várjuk üzletünkben ahol egy meleg kávé mellett a készülékeket nyomkodni tudjuk és a részleteket meg tudjuk beszélni.

  Kellemes napot!
  Attila

 5. Soha nem értem meg ha veszek egy halradart hélix 5 di néven akkor a kezelési miért nem arrol szól amit kifizettem miért van egybe a hélix 5-12ig,,én meg bogozzam ki hogy az én készülékem most melyik a zürzavarban,,Őrület hogy a kereskedelem a spórolást helyezi előnyben,,Már lemondtam arrol hogy a kezelésiből valaha is kibogozom hogy milyek készűlékam van!!Nem akarok senkit bántani de kedvem volna a fogyasztóvédelemnél feljelentést tenni!!!!

 6. Kedves Mihály!

  A használati útmutató összefoglalja az összes Helix modellt egy használatiban. A Helix-nek több méretű készüléke van, de a beállítási opciók egy az egyben megegyeznek egymással. De miért nem fordul felénk segítségért? Nagyon szívesen elmagyarázzuk a beállításokat és segítünk Önnek. Nem hinném, hogy a nagykereskedés azaz a hazai képviselet „spórolás miatt” készíti így ilyen formátumban a kezelési útmutatót. Sikerült a beállítás? Tudunk segíteni Önnek valamit?

  Tisztelettel:
  Attila

 7. Attilával telafonon tiztásztuk a kezelésivel kapcsolatos dolgokat kideritettük hogy én voltam a balfék,,,tehát elnézést kérek ,,,

 8. Mihály!

  Senki sem balfék. 🙂 Meg kell oldani a problémát, ennyi. Várom majd , hogy beszéljünk és segítsünk beállítani.

  Kellemes napot Önnek.

  Attila

 9. Tisztelt cím!
  Karácsonyra kaptam egy PiranhMax 197c tipusu halradar készüléket, eljött az ideje, hogy használjam is, mindent mutat csak a halakat nem, pedig értelem szerűen az lenne az elsődleges feladata. Összehasonlítva egy másik készüléket, az enyémmel, az mutatta a halak létezését, de az enyém nem. A beállítási útmutató, amit a készülékhez kaptam elég hiányos, egy laikusnak mint én vagyok nem sokat mond, pedig egyszerűnek látszik. Kérem a segítségét, hogy milyen módon tudnám megoldani ezt a problémát.
  Köszönöm segítőkész közbenjárását.
  Üdvözlettel: Csollák András

 10. Kedves András!

  Köszönöm megkeresését. A készülék több okból is nem mutathat halat, pl: rossz beállítás, rossz felszerelés, hibás készülék, szűk látószög sekély vízben. A készüléket ha behozza hozzánk, nagyon szívesen segítünk Önnek a beállításban és a készülék bemutatásában. Ha a készülék rossz akkor a forgalmazóhoz kellene vissza vinni mert a Humminbird készülékekre két év a jótállás.

  Így tudok Önnek segíteni.

  Tisztelettel:

  Attila

 11. Vettem egy hélix 5 di,,,,t.gondolván hogy kutyogtatásnál nagy segItségemre lesz di akármi..,mondanom se kell ha látni akarom a nadájt a fenéktől csak a 200 kh,es veszi a 480 a 800 semmi csak egy barna folt.A KÉPERNYŐvagy világosabb vagy akár fekete függ az érzékenységtől..de ezenkivül soha sehol semikor semmit nem mutat,micsoda parasztvakitás,,ha a 200 on megjelenik végre egy hal ikOn a 480 ba érve eltünik a 800 rol ne is beszéljünk,,ez a 6 ik radarom de ennyire rémálom még egy se volt,,ugy döntöttem használom a jó régi 777c2 öt szerencsémre nem adtam el,,A hélixtől szabadulnék de senkit nem szeretnék átvágni,,Lenyelem 117ezret veszteségnek de ezt a szörnyet soha többé nem használom,,HA NEM MUTATJA A HORGON LÉVŐ NADÁJT ÉS SEMMI HALAT AKKOR MIT ÉREK ÉN A DI NEK NEVEZETT ÁTVÁGÁSSAL!!

 12. Kedves Mihály!

  Nagyon sajnálom, hogy Önnek nem vált be a Helix halradar. Mint ahogy levélben is említettem Önnek, én is a Helix-et használom, csak az SI-t amiben ugyanúgy megjeleníthető a DI képalkotás. Tökéletes. Rengeteg képet kapok az ügyfelektől és mindenkitől csak elégfedetséget. Tehát azt nem jelenteném ki, hogy „rémálom”. 🙂 Továbbra is a véleményem az, hogy a készülék nincsen jól, pontosan beállítva. Szívesen segítünk Önnek a beállításokban, hiszen más a DI üzemmód mint a Humminbird 777-es készülék.

  Tisztelettel:
  Attila

 13. Elnézést kérek Attila ,,,elvittem hpozzáértöhőz beállitotta csodás már nem eladó ..,Én vagyok a balfék másodszorra is!!!!

 14. Kedves Mihály!

  Nagyon örülök. Megmondom őszintén…mert ha panasz lenne a készülékre és én sem mennék vele semmire, akkor azonnal elfogadtam volna az Ön felháborodását. Ha vissza olvassa levelezésünket, én egyből ezt mondtam, hogy a készülék szuper és beállítási probléma lehet. No ez a legjobb, látta egy jó felhasználó aki beállította Önnek megfelelően.
  Örülök.

  Kellemes használatot és görbüljön 🙂

  Attila

 15. Attila törölni kénbe a sok baromságot amit irtam ,,,Köszi,,,,

 16. Mihály!

  Nem töröljük. 🙂 Mi a negatív hozzászólásokat is megjelenítjük.

  Attila

 17. Korábban helix 5di radart használtam(maximális megelégedettséggel),most egy helix5sigps radarral küzdök. Nem tudok értelmes képet kicsikarni belőle!

 18. Kedves Zoli!

  Mi a gond? Miért nem tudsz jó képet beállítani? Be tudod hozni az üzletünkbe a készüléket, hogy megnézzük a jelenlgei beállításaidat?

  Üdv

  Attila

 19. Sajnos a távolság nem teszi lehetővé per pillanat.se az si, se a di kép nemolyan minőség mint a helix5di képe volt.az si kép nagyon szemcsés,amikor állitást végzek akkor „kisimul” és utánna újra beszemcsésedik.

 20. Zoli!

  Mindent kipróbáltál, érzékenység, erősítés, szűrő, kontraszt beállításokat is? Mikori a készülék? Chirp-es? Látni kellene, mert ha ezeket a beállításokat kipróbáltad és nincs szép kép, akkor még az is lehet, hogy a jeladóval van valami gond.

  Attila

 21. Kedves Attila !

  Az SI képmegjelenítést mikor olvashatjuk ? Előre köszönjük.

  Tisztelettel : Paulusz Sándor

 22. Kedves Sándor!

  🙂 Természetesen az SI beállítással kapcsolatban is lesz cikkünk. Talán ősszel jelenik meg a cikk. De addig is írja meg nekünk a problémát és segítünk a beállításokban.

  Köszönettel:

  Attila