Evinrude E-TEC G2: A jövő és múlt csónakmotorja

Mint már arról beszámoltunk régebbi cikkünkben az Evinrude E-TEC család nagy dobásra készült 2015-ös évben. Az Evinrude E-TEC technológia 2001-ben jelent meg a világpiacon és nagyszerű sikereket ért el a kétütemű csónakmotorok között. Nagy újítás volt a formatervezés, az igazán kedvező fogyasztás és a zajkibocsájtás. A drasztikus stílust fűszerezték az okos technikai ötletekkel. Az E-TEC G2 modelljei igazi forradalmat fognak véghez vinni a csónakmotorok piacán, amely komoly előrelépést jelent a külmotorok evolúciójában. Már öt éve fejlesztik ezeket a kétütemű DFI(direct fuel injection=közvetlen üzemanyag befecskendezés), 3,4 literes, V-6-os csónakmotorokat (200-300 Lóerő). A fejlesztések olyan jól sikerültek, hogy az Evinrude E-TEC G2 csónakmotorok formatervezése jóval megelőzi a mai gyártókét.

Evinrude G2 csónakmotor

Evinrude E-TEC G2 csónakmotor

A nagy teljesítményű csónakmotorok nem csak a külső megjelenést tekintve jelentenek változást. Ennél sokkal lényegesebb a 74 fokos V-6-os motor, amely 20 százalékkal több nyomatékot, 15 százalékkal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és 75 százalékkal kevesebb a károsanyag-kibocsátást eredményez. Ez köszönhető az áttervezett égéstér rendszernek. Nagy változást hozott még az új hidraulikus rendszerű kormányrendszer, amely könnyebbé és megbízhatóbbá teszi az E-TEC G2-es csónakmotorok kormányzását.

Evinrude E-TEC G2 csónakmotor

Evinrude E-TEC G2 csónakmotor digitális kijelzője

Az Evinrude E-TEC G2 sorozat tervezői gondoltak azokra is, akik eddig nem fordítottak figyelmet a hajtóműolaj cseréjére csónakmotorjukban. A hajtóműházat ellátták egy speciális jeladóval, amely információkat küld egy digitális kijelzőre. Ennek segítségével információt kapunk az olajszintről és az olajban, illetve a hajtóműházban lévő szennyezésről, tehát arról, hogy került-e víz az olajba és a hajtóműházban.  Így, a kis műszer segítségével megtudjuk, hogy mikor is van szükség a hajtóműolaj cseréjére. Ugyan az új G2 csónakmotorok súlyra nehezebbek lettek, mint az előző modellek, de ez a fejlesztéseknek és plusz alkatrészeknek köszönhető – az új kormányműrendszer, új trimm-rendszer és az olajtartályok biztosítják a tökéletes működést.

Evinrude E-TEC G2 új trimm- és kormányrendszer

Evinrude E-TEC G2 új trimm- és kormányrendszer

Az Evinrude E-TEC G2 csónakmotorok külső vázán található speciális műanyag fedelek könnyedén eltávolíthatóak mindkét oldalon, ezáltal kényelmesebb hozzáférést biztosítanak a motortérhez, ami nem elhanyagolható szempont a szervizelés tekintetében. Ezek az oldalpanelek öt különböző színben (kék, ezüst, fekete, piros és fehér) kaphatóak. A paneleken található dizájn csík is 14 színben érhető el, így a csónakmotor színét a hajónkéhoz tudjuk igazítani. 🙂

Evinrude E-TEC G2 csónakmotor

Evinrude E-TEC G2 csónakmotor

A média számára tartott bemutatón a Michigan-tavon egy 24 lábas Key West hajóra felszerelt Evinrude E-TEC G2 250 lóerős csónakmotort mutattak be. A számok magukért beszélnek: 5850-es fordulatnál a végsebessége 77 km/h, az üzemanyag fogyasztása 4,3 km alatt 3,6 liter, ezt az értéket 3500-as fordulatnál érték el és a sebessége 34 km/h volt. 4500 fordulatnál a sebessége 56 km/h a fogyasztása pedig 4,6 km alatt 3,6 Liter. Hazánkban, Európában a 2015-ös évtől már kaphatóak ezek a fantasztikus csónakmotorok!

Kapcsolódó cikkek:

Evinrude E-TEC – A kétütemű csónakmotorok új generációja

Ole Evinrude, a csónakmotorok atyja evinrude g2 200                                              Evinrude E-TEC G2 csónakmotor a webáruházban

2 hozzászólás a(z) “Evinrude E-TEC G2: A jövő és múlt csónakmotorja” bejegyzéshez

  1. Kedves Atillám.!

    Az volna a tiszteletteljes kérdésem hogy tudom-e huzzád vinni az Evinrud motoromat egy kis tavaszi átvizsgálásra és hajtómű olajcserére ???

    Kérlek értesits ha vihete mert már rákospalotárol elköltöztem Kistarcsára.

    Válaszod várva Tisztelettel: Guszti