Elemezzük az elektromos csónakmotor hibákat

Egyre több elektromos csónakmotor-gyártó jelenik meg a piacon, amelyek még nem rendelkeznek tapasztalattal, nagy múlttal. Ennek hátránya, hogy a motorok hamar meghibásodnak – vagy a felhasználó, vagy pedig a gyártó hibájából. Sajnos sok esetben ezek a meghibásodások a gyártók számlájára írhatóak. Akár nagy múlttal rendelkező gyártó, akár nem sajnos a meghibásodás, az esetleges alkatrészek kopása elkerülhetetlen.

Érdemes tehát olyan elektromos csónakmotort választani, illetve olyan csónakmotor-gyártó mellett letenni a voksunkat, amelynek szerviz képviselete megtalálható kis hazánkban. Mi most abban szeretnénk segítséget nyújtani nektek, felhasználóknak, hogyan használjátok megfelelően, illetve hogyan tároljátok a kedvenc csónakmotorotokat.

De mire is kell odafigyelni az elektromos csónakmotorok esetében?

– Az elektromos csónakmotorokat csak vízben szabad beindítani. Igaz, nincs hűtőrendszere az elektromotoroknak, de mivel a hajtómű 100 C°-ra melegszik fel, ezért a víz használat során hűtést is biztosít.

– Az akkumulátor csatlakozásnál ne használj csipeszt, csakis akkumulátor sarut. A csipesz felmelegedést okozhat, ami szintén az elektromos csónakmotor meghibásodásához vezethet. Ajánlott a pozitív (piros) kábelre megfelelő biztosítékot (40-60 Amper) csatlakoztatni. Ezen biztosíték hiánya az akkumulátor vagy/ és a motor rövidzárlatához vezethet.

– Az elektromos csónakmotor nem merülhet teljesen vízbe, mivel a motor felső részén át a motortérbe juthat a víz! Ha a víz a motortérbe jut, akkor szintén zárlatot okozhat.minn kota

– Ha esik az eső, a motort soha ne hagyjuk a hajóban vagy csónakban, mert a víz így is bejuthat a motorfejen át a motorba és ez is rövidzárlatot eredményezhet. Eső esetén érdemes egy védőburkolatot húzni a motorfej részére.

– Ha előre menetben az elektromos motor visszafelé forgatja a propellert, akkor a pólusok fordítva lettek az akkumulátorra kötve. A fokozati kart a nulla pozícióba kell tenni, és az akkumulátoron át kell cserélni a csatlakozókat.

– Ha az elektromos csónakmotor nem megy, vagy csak erőtlenül tol, akkor ellenőrizni kell, hogy a propeller nem tekert-e fel damilt, vagy hínárt. Kis mennyiséget kézzel el lehet távolítani, de ha nagy mennyiségbe tekerte fel, akkor a motor tengelyén a szimeringet beszakíthatta és a hajtóműbe folyamatosan víz kerülhet. Azonnal el kell vinni a motort hivatalos szakszervizbe. Ha nincs se damil, se hínár, akkor meg kell nézni az akkumulátor töltetségét, ha szükség van rá, fel kell tölteni, esetleg ellenőrizni az akkumulátor csatlakozóit, és ha szükséges finom dörzspapírral meg kell tisztogatni.

– Tengeri, sósvízi használatnál (ha az elektromos csónakmotor nem tengeri változat), minden egyes használat után az elektromos csónakmotort édesvízzel át kell mosni, mert az alkatrészek sérülhetnek.

– Az akkumulátor minden esetben hajóakkumulátor legyen, aminek több elnevezése ismert: munka-, vagy mély kisülésű akkumulátor. Soha ne használjunk gépkocsi indító akkumulátort.

Azonban nem csak az elektromos csónakmotor megfelelő használata, hanem a legfontosabbak közé tartozik az akkumulátor gondozása, élettartamának megőrzése és növelése is.zap60

– Minden használat után az akkumulátort 24 órán belül fel kell tölteni.

– Az akkumulátorokat nem szabad túltölteni. Minden esetben automata akkumulátor töltőt használjunk, ami feltöltésnél automatikusan lekapcsol.

– A töltés során az akkumulátor kapacitásának 10-15 %-val megegyező óránkénti töltőerősséget állítsunk be. Például: ha az akkumulátor 80 Ah-s, akkor a töltési kapacitás 8-10 Ah legyen.

– Ha az akkumulátort huzamosabb ideig nem használjuk, időközönként fel kell tölteni. Ha ezt elmulasztjuk, az akkumulátor teljes mértékéig lemerül, ami az akkumulátort tönkre is teheti. Havonta rá kell tölteni az akkumulátorra.

Ha ezeket az apró elővigyázatosságokat betartjuk, akkor kedvenc elektromos csónakmotorunk hosszú-hosszú éveken keresztül hű társunk lehet, akár horgászat, akár a hajózás során. Kellemes hajózást kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan válasszunk elektromos csónakmotort

Akkumulátorhibák

 

elektromos csónakmotorok a webáruházban                                              Elektromos csónakmotorok a webáruházban

Hozzászólások lezárva.