CraigCat: a kétarcú katamarán

A CraigCat igazi kaméleonként idomul tulajdonosa igényeihez. A sebességre utazol? Szeld a habokat akár 55 km/órás tempóval − a robbanómotoros változattal! Célod a hangtalan, nyugodt közlekedés? Suhanhatsz akár 8 km/órával − az elektromotoros modellen! És ha emellett észrevétlen szeretnéd megközelíteni a parti faunát, kérd hajódat terepszínben!

Craigcat katamarán

Craigcat katamarán

A családi vállalkozásként működő Craig Catamaran Corporation 1990-ben jelent meg a nemzetközi hajózási piacon. Központja a floridai Orlandóban található, itt zajlanak a tervezési és a gyártási folyamatok is. Az alakulása óta eltelt bő egy évtized alatt a cégnek sikerült hajóit világszerte ismertté tennie, így kereskedelmi hálózata mára már az egész világot behálózza. Jellegzetes, könnyen felismerhető hajójuk rengeteg díjjal büszkélkedhet, többek között 2005-ben az „Év Hajója” címet is elnyerte.

A CraigCat fő célja azon hobbihajósok igényeinek kielégítése, akik nem a sebességet, hanem a nyugodt hajózást, a vízitúrázást kedvelik. Ezeknek a hajósoknak az a fontos, hogy hajójuk kényelmes és könnyen szállítható legyen. A Craigcat modellek azonban kétféle módon motorizálhatóak: robbanó-, vagy elektromos csónakmotorral. A robbanómotoros változat bátran ajánlható a sebességkedvelők figyelmébe, mivel a CraigCat nagy sebességnél úgy viselkedik a vízen, mint egy jet-ski. Az elektromos motor meghajtású hajók pedig inkább a csendes hajózást kedvelők, illetve a horgászok, madarászok számára ajánlottak.

Craigcat és Evinrude motor

Craigcat és az Evinrude csónakmotor

A robbanó motort az Evinrude biztosítja, míg az elektromos csónakmotorokat a Minn Kota. A gyártó csak a legjobbakkal szerződik, hiszen ő maga is a tökéletes minőséget biztosítja a felhasználók számára. Az Evinrude csónakmotorok 25 vagy 30 lóerős változatát választhatjuk, míg a Minn Kota a Traxxis elektromos csónakmotor 45 vagy 55 librás modelljeit biztosította a CraigCat hajók meghajtására. Az Evinrdue E-Tec 30 lóerős motor a CraigCat hajókat akár 55 km/órás sebességre is fel tudja gyorsítani – és bár a CraigCat nem erre a hajózási módra lett kifejlesztve, még ekkora sebességnél is könnyen irányítható. A Minn Kota Traxxis elektromos csónakmotorral 8 km/órás sebességet érhetnek el a hajózók, az ilyen motorral ellátott CraigCat azonban csakis tavakon, vagy állóvízen használható. Ezek a kedvező sebességek a hajó tervezésének is köszönhetők, ugyanis a katamarán testet úgy állították össze, hogy minimális legyen az ellenállása, és a csónakmotor erőlködés nélkül, könnyedén siklásba tudja hozni.

Craigcat

Craigcat

A CraigCat hajók mérete nem túl nagy, mivel csak két személyes változatban kaphatók. Hosszuk általában 3,5 méter, súlyuk még robbanó motorral is csak 230 kg. Fergeteges előnyük, hogy a merülésük maximális terheléssel (270 kg) is csak 8 cm, tehát sekély vízben is tökéletesen használhatók, akár partközeli hajózáshoz.

A CraigCat hajókon minden kiegészítő felszerelést megtalálunk, amelyre egy forró nyári napon szükségünk lehet. A legfontosabb felszerelés a bimini tető, azaz napfény ponyva, amely megvéd bennünket a tűző napon való leégésről. A tároló dobozok gondoskodnak a magunkkal vitt holmik biztonságos tárolásáról. Hűsítő italainkat rozsdamentes pohártartóban tudjuk tárolni. Kényelmünkért igényesen megtervezett párnázott bőrülések felelnek. A sportmodelleknél horgászbottartókat is találhatunk, illetve magasított, forgatható horgászülést − a horgászok nem kis örömére és kényelmére. A CraigCat hajók terepmintázattal is kaphatók, amely a madarászók vagy a vízből vadászók számára lett kifejlesztve, ily módon biztosítva álcázásukat, hogy észrevehetetlenek maradhassanak a madarak vagy a vadak számára. A CraigCat gondolt azokra is, akik nem horgászat vagy madarászat miatt szállnak vízre, hanem csupán pár órát ringatózni, kikapcsolódni szeretnének. Bizonyos modellek audio berendezéssel is el lettek látva, amely még tökéletesebb kikapcsolódást nyújthat a hajózás és a zene szerelmeseinek.

A Craigcat kiegészítői

A Craigcat kiegészítői

A hajótest a rotomod technológiával készült, amely sérülésmentességet és elsüllyeszthetetlenséget biztosít. Ezáltal a CraigCaten utazó hajózók igazi biztonságban érezhetik magukat annak tudatában, hogy a CraigCat semmilyen körülmények között nem süllyed el.

Kellemes hajózást kívánunk!

Hozzászólások lezárva.