Augusztus 20: az ország és a hajósok egyik kedvenc ünnepe

Augusztus 20-a nemcsak a magyar állam és az új kenyér napja, de a hajóstársadalomé is. Ezen a napon a budapesti éjszaka felpezsdül mind az utcákon, mind az égen, és nem utolsó sorban a vízen is.

Míg a szárazföldön emberek ezrei gyűlnek össze, hogy a színpompás tűzijátékot csodálják, addig a Dunán akár száz hajó is lehorgonyozhat, hogy a vízen ringatózva ünnepelje ezt a nyári éjszakát. Mi sem tehetné különösebbé ezt az ünnepet, minthogy − csatlakozva e népes táborhoz − saját hajónkon elköltött kellemes vacsora mellett figyeljük a szikrázó fénycsóvákat az égen és a víztükrön egyaránt. Ám hogy az este zökkenőmentesen teljen, készüljünk fel rendesen, figyeljünk az előírásokra, és legyünk elővigyázatosak.tűzijáték

Az indulás előtt szánjunk időt arra, hogy a hajó tartozékait leellenőrizzük, minden megvan-e, és ha igen, akkor milyen állapotban. Ha valami hiányzik a biztonsági felszerelések vagy a tartozékok közül, akkor azt azonnal szerezzük be a legközelebbi hajósboltból. Fontos, hogy a tűzijátékot biztonsági előírások miatt kis csónakból nem nézhetjük. Érthető, hiszen ilyenkor a sok lehorgonyzott hajó olyan hullámokat kelthet, amelyek akár fel is boríthatják a kisebb vízi járműveket.

fender

Fenderek

Ilyenkor a Dunán a hatóságok teljes hajózási tilalmat rendelnek el a kishajósok és a munkahajók számára egyaránt (A Nemzeti Közlekedési Hatóság hajósoknak szóló hirdetménye). Éppen ezért a műsor kezdete előtt 1-2 órával már el kell foglalnunk a hajókkal helyünket, és kötelező lehorgonyoznunk, vagy egy másik hajóhoz hozzá kötnünk magunkat, hogy az erős sodrás ne mozgassa el hajónkat. A horgonyzást – amit a folyással szemben kell elvégezni – vagy a kikötést a biztonsági előírásoknak megfelelően kell végrehajtani. Vigyázzunk, hogy horgonykötelünk a másik hajó kötélzetével ne tekeredjen össze, ellenkező esetben sajnos a fedélzeti késsel bajmegelőzés céljából azonnal el kell azt vágni. Ne feledkezzünk meg a fenderek használatáról, hiszen ilyenkor elkerülhetetlen a hajók közti ütközés.

Fontos, hogy a kötelező fényeink működjenek, mert sötétedés után ki kell világítani magunkat, hogy hajóstársaink könnyedén észrevegyenek minket. A hajó keresőfényeit, reflektorait, hangjelző készülékeit viszont ne használjuk, mert ezzel megzavarhatjuk a show-t vagy a többi hajóst. Ha mégis szeretnénk egy messzebb álló hajó személyzetével beszélni, akkor használjuk mobiltelefonunkat, vagy ha van, a VHF rádiót.

mentomelleny

Mentőmellény

A mentőfelszereléseket ne a tárolórekeszekben, hanem a fedélzet egy jól látható helyén tartsuk, hogy szükség esetén minden kéznél legyen, és ne kelljen keresgélni a mentőgyűrűt vagy a mentőmellényeket. Utóbbiakat a gyerekekre és az úszni nem tudókra beszálláskor mindenképp tegyük fel; nemcsak biztonságérzetet kelt, de ha a hajóból esetleg kiesnének, akkor a mentőmellény fent tartja őket. A gyerekekre kimondottan ügyeljünk!

Aki még nem vett részt augusztus 20-án ilyen dunai programon, annak szívből ajánljuk, hogy próbálja ki, mert hasonló műsort vízen ritkán lát az ember. Felejthetetlen élmény, ahogy a tűzijáték alatt egy pohár pezsgővel koccinthatunk szeretteinkkel, ünnepelhetjük hazánkat és a vízen töltött szabadnapot. Fontos még tudni, hogy a kapitány csak gyermekpezsgőt ihat, mert alkohol fogyasztása számára szigorúan tilos! Egyszer próbáld ki Te is, nem fogod megbánni!

Hajófelszerelések

Hajófelszerelések a webáruházban

Hozzászólások lezárva.