Akkumulátorhibák

A téli hideg beköszöntekkor gyakran előfordul, hogy indítózás közben az elektromos csónakmotort lassan forgatja meg az akkumulátor, így az nem vagy csak nagyon nehezen indul be. A jelenséget nem csak az akkumulátor hibája okozhatja, hanem maga a motor, a vezetékrendszer, de akár a motor kapcsolója is.

Akkumulátor töltő

Akkumulátor töltő

Célszerű kideríteni, hogy melyik fődarab a hiba okozója. Folyadékos nyitott akkuknál érdemes elsőként a folyadékszintet ellenőrizni és beállítani. A további hiba kiderítéséhez indítózás közben mérjük meg egy multiméterrel, hogy az akku pozitív csúcsa és az elektromos csónakmotor pozitív csavarja között, illetve az akku negatív kúpja és az indító fémháza között mekkora feszültségesés lép fel. Ha bármelyik oldalon 0,5 V-nál nagyobb a feszültségesés, tisztítsuk meg, illetve szükség esetén javítsuk a csatlakozásokat. Megfelelő vezetékrendszer esetén mérjük meg az elektromos csónakmotor áramfelvételét. Az indításképtelen akkumulátort vizsgáljuk meg közelebbről! Szemrevételezéssel kizárhatjuk az esetleges külső sérülést. Minden további vizsgálat előtt az akkumulátort teljesen fel kell tölteni. Célszerű feszültségkorlátozott automata töltőt használni, amellyel felügyelet nélkül is elkerülhetjük az akkut károsító túltöltést. A 14,4 V-ban feszültségkorlátozott töltővel addig töltsük az akkut, amíg a töltőáram kb. 0,8-1 A alá esik.

Multiméter

Multiméter

Az akkumulátor precíz vizsgálatát csak erre alkalmas, speciális mérőműszerekkel lehet elvégezni. A multiméteres kapocsfeszültség mérés csak durva hiba kimutatására alkalmas. Az akkumulátor energiatároló képességének mérésére kapacitásmérő műszer szolgál. Ez egy olyan állandó áramú terhelő eszköz, amely a beállított konstans árammal kisüti az akkumulátort 10,5 V-ig és közben méri az eltelt időt. A tényleges kapacitást (Ah) lassú kisülésű akkumulátoroknál 10 órás kisütéssel kell mérni. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor névleges (feliratozott) kapacitásának tizedrészével, A-ban kifejezve, terhelik az akkumulátort 10,5 V-ig. Közben a műszer méri az eltelt időt percben. A tényleges kapacitás Ah = (Kisütő áram x idő)/60 összefüggéssel számítható.

Ez a mérési módszer viszonylag lassú, a napi gyakorlatban nehezen alkalmazható. Helyette az un. tartaléktároló képességet érdemes mérni. A kapacitásmérő műszer erre is alkalmas. A mérés lényege, hogy bármilyen méretű is legyen az akkumulátor, minden esetben állandó 25 A-ral kell a kisütést elvégezni, és szintén percben mérni az időt 10,5 V-ig. Az így kapott perc érték jellemzi az akkumulátort. Például egy hagyományos, síklemezes, folyadékos, 55 Ah-s akkunál ez az érték kb. 85 perc. Egy ugyanolyan méretű, spirálcellás, száraz (gáz rekombinációs) akkunál 120 perc.

Akkumulátor teszter

Akkumulátor teszter

Emellett az akkumulátornak van egy másik, talán még fontosabb paramétere: az indítóképessége, az indítóárama. Jelenleg Magyarországon 4 féle szabvány szerint mért indítóáramokat tüntethetnek fel az egyes gyártók, igaz, hogy a közös európai ajánlás szerint az EN szabványt érdemes előnyben részesíteni. Ennek lényege, hogy a feltöltött akkumulátort -18 Celsius fokos hűtőkamrába kell helyezni, lehűteni, majd 24 órán át hidegen tartani. Ezután lehet az EN szabványban megadott konstans hidegindító árammal megterhelni 10 másodpercig. Eközben a telep feszültsége nem eshet 7,5 V alá. A gyakorlatban ezt a mérést is nehéz elvégezni, hiszen komoly hűtési feladat és hosszú idő is kell hozzá. A napi használatra alkalmas eljáráshoz konstans áramú akkumulátor teszter kapható, amely indítóképességet és tartaléktároló képességet is precízen tud mérni. Ez a mikroprocesszor vezérelt, digitális mérőeszköz teljes képet tud alkotni az akkumulátor állapotáról. Szemben a csak durva akku hibák kimutatására (cellazárlat, szakadás, lemerültség) alkalmas, 1 ellenállással működő terhelővillával, ez a műszer 2% pontossággal megméri az akku szükséges paramétereit. Gombnyomásra beállítható terhelőárama 5 és 420 A között tetszőlegesen változtatható. (Forgalomban van már a 850 A áramú készülék is!) A berendezés belső hővédelemmel és önellenőrző áramkörökkel van ellátva.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan válasszunk akkumulátort?

zap60

Akkumulátorok a webáruházban

Hozzászólások lezárva.