Kalandozás a vízi sportok világában

A sebesség és az extrém sportok megszállottjai ezen a nyáron is birtokukba vették már vizeinket. Ki motorcsónakkal, ki jet-skivel hasítja a hullámokat – aki pedig nagyobb dózisban szeretné kapni az adrenalint, az vízisí vagy wakeboard használatával fokozza az élvezetet.

Vízi sport

Vízi sport

Általános feltételezés, hogy a vízisíelés és a wakeboardozás nagyon nehezen tanulható meg. Ezért a tévhitért jórészt a sokszor hajmeresztő látvány a felelős, valójában egy jó oktatóval és némi odafigyeléssel ezek a vízi sportok szinte percek alatt elsajátíthatók. Na persze fontos a gyakorlás, amely elengedhetetlen minden sportnál.

Azoknak, akik nem mernek azonnal a nyílt vizen kezdeni, a köteles pályákat ajánljuk. A köteles pályák általában tavakon vannak kialakítva, ahol egy bizonyos területen egy drótkötél rendszer húzza a vízisíelőt vagy a wakeboardost. Ilyenkor az indulás általában a partról, egy speciálisan kiképzett indulóról történik, míg akit hajó húz, az vízből indul. Hogy melyik indulási forma a nehezebb? Talán a vízből való indulás, mert a vízben sokkal nagyobb az ellenállás, amelynek legyőzése nagyobb erőt, koncentrációt és gyakorlatot igényel.

Vízi sport húzókötél

Vízi sport húzókötél

Mindkét vontatási formánál egy kötél van ráakasztva a húzóra, azaz a hajóra vagy a kötélpálya drótkötél rendszerére. Ez a kötél egy kapaszkodóval van ellátva, amelyet a sportoló tart a kezében. A kötél maga polipropilén anyagból van, amely tartós és nem süllyed el a vízben, azaz esés után könnyedén megtalálható, hiszen a víz felszínén marad. A biztonságosan használható kötél hossza 16−24 méter.

Vízisí páros, combo

Vízi sport, vízisí páros, combo

Vízisí mono, slalom

Vízi sport, vízisí mono, slalom

A kezdők vízisíje az úgynevezett combo, vagyis a páros vízisí. Előnyei közé tartozik, hogy könnyebb vele a kiállás és nagyobb stabilitást biztosít. A lécek úgy vannak kialakítva, hogy amikor már elsajátítottuk a páros léc használatát, akkor menet közben az egyik lécet ledobhatjuk a lábunkról, és egy lécen csúszhatunk tovább. Az egy lécezést már a haladók vagy profik használják, ezt mono- vagy szlalom lécnek nevezzük. A szlalom léccel sokkal több trükköt lehet csinálni, például szlalomozhatunk a bóják között, és csodálatos vízfüggönyt lehet képezni vele. A lécek különböző méretben kaphatók. A megfelelő léc kiválasztása általában a magasságunk alapján történik: a lécnek az orrunk és a homlokunk közepéig kell érnie. Természetesen a gyártók gondoltak az átlagosnál nagyobb testsúlyú felhasználókra is. A számukra gyártott lécek eleje és orra szélesített, hogy a nagyobb felhajtóerő segítségével könnyebben állhassanak ki a vízből.

Vízi sport

Vízi sport húzás

A vízen való vontatás speciális motorcsónakot igényel. Hobbi szinten persze hétköznapi farmotoros hajóval is lehet vontatni, amely azonban profi használatra, illetve versenyeken alkalmatlan a húzásra. A kimondottan a vízisí és a wakeboard húzására kialakított hajók érdekessége, hogy a hajócsavar és a hajtómű nem a fartükrön található, hanem a hajó alján (ez az úgynevezett „stern drive” hajtómű). A hajó alja sem a megszokott V alakot formálja, hanem lapos, és többféle vagy akár állítható hullámtörőkkel van ellátva, amely a sportolót különböző trükkökre, ugrásokra kényszeríti. Ezt egy hagyományos hajóval lehetetlen kivitelezni.

Vízi sport, wakeboard

Vízi sport, wakeboard

A wakeboardozás valamikor a 90-es évek elején kapott szárnyra, és azonnal elterjedt a vízi sportok kedvelőinek körében. A vízisíeléshez hasonlóan egy kötéllel vontatjuk magunkat egy pályán vagy hajóhoz kötve, a deszka maga azonban szélesebb és rövidebb. A wakeboardozás a vízisíelésnél sokoldalúbb mozgásforma, valószínűleg ezért is kezd egyre nagyobb teret hódítani, kezdi kiszorítani a vízisíelést. A wakeboarddal lehet szlalomozni, ugrálni, trükközni, szaltózni vagy rámpákra csúszni. A wakeboard deszka 120−150 cm hosszú, és kb. 36−45 cm széles. Kezdő wakeboardozók számára a nagyobb stabilitást biztosító hosszabb és szélesebb deszka a megfelelő választás. A technika biztos elsajátítása után ajánlott kisebb deszkákra váltani.

Sokan kérdezik, hogy aki tud síelni, annak azonnal menni fog-e a vízisíelés? A válasz kétesélyes: van, aki rögtön ráérez a technikára, van, akinek hosszabb gyakorlás szükséges. Hiszen valójában más sportról van szó, habár egy családba sorolhatóak.

Vízi sport felszerelések

Vízi sport felszerelések

A vízisíelés és a wakeboardozás az extrém sportok közé sorolható, ezért kellő odafigyelés hiányában rendkívül balesetveszélyesek. Fontos, hogy a vízi sportoló − kezdő, haladó és profi szinten is − minden egyes alkalommal viselje az előírt speciális vízisímellényt, sortot vagy testre feszülő rövidnadrágot, ellenkező esetben a lebegő nadrágot vízbe eséskor a víz ellenállása azonnal letépheti rólunk. E sportok elengedhetetlen kelléke még a kesztyű, mert a víztől a kéz csúszóssá válik. Testi épségünk megőrzése érdekében ajánlott a sisak és a gerincvédő használata is. Ma már az összes szükséges felszerelés beszerezhető hazánkban, az erre szakképzett hajófelszerelés boltokban.

Összefoglalva, ez a csodálatos vízen siklás teljesen kikapcsolhat bennünket a forró nyári napokon. Akár munka után is lerohanhatunk a hajónkhoz, és mehetünk egy kört, vagy hajó hiányában a kötélpálya előnyeit kihasználva élvezhetjük azt a szabadságérzést, amelyet ezek a vízi sportok nyújtanak a számunkra.

 

jobeprogresmellénypiros

Vízi sport felszerelések a webáruházban

Hozzászólások lezárva.