A mentőmellény

A mentőmellény fontos szerepet kap a hajózásban és minden egyéb vízi elfoglaltság során. A sokféle kötelező felszerelés közül a mentőmellény az, amely tényleg életet menthet. Mindig minden vízi tevékenységhez vigyük magunkkal, legyen az horgászat vagy vízisíelés.

Történeti áttekintés

Mentőmellény parafából

Mentőmellény parafából

Mentőmellényeket elsőként norvég tengerészek használtak. Az első mentőmellény 1765-ben kapta meg a világszabadalmat, gyártását Dr. John Wilkinson kezdte meg. Ez a mentőmellény még nem speciális anyagokból készült, mint a ma ismert mellények, hanem egyszerű parafából.

1854-ben az Egyesült Királyságban kötelezővé tették a parafa mentőmellények viselését a hajón tartózkodók számára, tudván, hogy csak az a mentőmellény ment életet, amelyet visel a felhasználó, az a mellény nem, amelyet a tárolórekeszben tartanak elcsomagolva.

Az 1920-as években a tengerészetnél megjelentek az első felfújható mentőmellények. Ez a katonai technológia aztán elterjedt a civil használók körében is. Ezt követően a folyamatosan megjelenő új anyagok és technikák révén rohamosan változtak a mentőmellények, e fejlődés nyomai láthatók a ma használt mentőmellényeken is.

Mentőmellény 1925-ből

Mentőmellény 1925-ből

Az 1960-as években, a szintetikus anyagok felbukkanásával egyidőben nyerte el a mentőmellény végleges, ma is használt formáját. Könnyű, vízálló, rugalmas hab anyag került a mellényekbe. Majdhogynem minden típusú vízi tevékenységre kialakították a megfelelő mellényt − külön a vízisíre vagy a horgászatra.

A mentőmellényekre vonatkozó szabványok

Fontos, hogy a megfelelő mentőmellényt használjuk, nem véletlenül írja elő a Nemzeti Hajózási Felügyelet, hogy milyen szabványú mellényt kell kötelező felszerelésként a hajókban tartani.

A Hajózási Felügyelet által előírt mentőmellények szabványai az EN 395 (ISO 12402-4) és az EN 396 (ISO 12402-3). Ha ezek a szabvány-számok nem találhatók a mentőmellényben, akkor a hazai hatóság a mentőmellényt nem fogadja el.

A mentőmellényekben feltüntetik még a felhajtóerő típusát is. Mivel sokak számára nem világos ezeknek a szabvány-kódoknak a jelentése, az alábbi áttekintéssel szeretnénk átláthatóvá tenni mindenki számára, hogy ezek a szabványok mit is rejtenek magukban.

A mentőmellények típusai

50 Newton

 

 

 

                                                                                                                                                        50 Newton

Úszást, lebegést segítő eszköz. Annak az úszónak tesz jó szolgálatot, aki már csendesebb, enyhén hullámzó vizekre ért. Ez nem mentőmellény, és arra nem való, hogy az ájultat arccal felfelé megtartsa a vízfelszínen.

100 Newton

 

 

                                                                                                                                                                       

100 Newton 

Mentőmellény, amelyet viszonylag nyugodt vizeken érdemes igénybe venni. Az eszméletét vesztett személyt az esetek többségében arccal felfelé fordítja. Ez a típus a legideálisabb a hazai vizeken való használatra.

150 Newton

 

 

 

                                                                                                                                                       150 Newton

Mentőmellény, amelyet nyílt vízi, illetve időjárásálló ruházat feletti felhasználásra fejlesztettek ki. Az eszméletét vesztett személyt az esetek többségében arccal felfelé fordítja. Ez a típus alkalmas tengeri használatra.

275 Newton

 

 

 

                                                                                                                                                          275 Newton

Mentőmellény, amely nyílt vízi, szélsőséges körülmények közötti, illetve nehéz védőruházat feletti felhasználásra fejlesztettek ki. Az eszméletét vesztett személyt az esetek többségében arccal felfelé fordítja. Ez a típus nyílt tengeri vagy óceáni használatra alkalmas.

Mentőmellény napjainkban

Mentőmellény napjainkban

Bár a mentőmellény és a többi úszást, lebegést segítő eszköz csökkenti a vízbe fulladás kockázatát, hatékonyságát jelentősen ronthatja, ha alatta nem a megfelelő ruházatot viselik.

Ügyeljünk arra, hogy a tárolás során ne helyezzünk nehéz tárgyakat a mellényre, hiszen ha megsérül, elveszti úszóképességét. A mentőmellényt ne tároljuk a tűző napon vagy extrém hőmérsékleti körülmények között.

Kellemes és biztonságos hajózást kívánunk!

Mentőmellények

Mentőmellények a webáruházban

Hozzászólások lezárva.