A magyar csónakmotorgyártás aranykora

Oh, azok a csodálatos idők, amikor hazánkban még csónakmotorgyártás is volt… Tudtad, hogy hazánk gyártott igen elismert csónakmotort? A Buday csónakmotort…

Valamikor az 1920-as években már hazánkba is eljutott az Evinrude csónakmotorok híre, és nem csak a híre, hanem a használata is. Az első csónakmotor versenyt 1920. október 31-én rendezték a Dunán a Margitsziget körül. A versenyzők összlétszáma kilenc főre rúgott. Nem valami népes mezőny, de gondoljunk bele, hogy a hajózás ma is a luxus időtöltések közé tartozik, és még inkább az volt az I. világháború utáni időkben. A csónakmotor versenyt követően Magyarországon rohamosan terjedt a csónakmotorok használata. Akkoriban az Evinrude és a Johnson Outboards gyártók uralták egyedüliként a piacot. Mintegy tíz évvel később azonban megtervezték az első hazai gyártású csónakmotort és elindították a gyártását is. Mai szemmel egyszerűen hihetetlen, hogy hol tartott akkor a technika hazánkban.

Buday Béla

Buday Béla

A tervezők Buday Béla és a Paulini család voltak. Az akkor már folyamatosan megrendezett versenyeken a Buday csónakmotor sikeres eredményeket ért el. Maga Buday Béla 1903-ban született Budapesten. Tüzikovácsnak és géplakatosnak tanult, majd gépipari technikusként dolgozott a MÁV főműhelyében. 1926-ban önálló vállalkozásba kezdett és még abban az évben elkészült első csónakmotorjával, egy 100 cm3-es oldalsó csónakmotorral. Ezt az alapmotort továbbfejlesztve születtek meg a 125, 175 és 250 cm3 oldalmotorok is. A későbbikben kezdte el gyártani a farmotorokat, amelyek 125, 175, 250, 500 és 550 cm3-es változatokban voltak kaphatók. A Bécs-Budapest sebességi verseny oldalmotoros első helyezettje 1934. május 20-21-én egy 100 cm3-es és egy 125 cm3-es oldalmotorral 24 órás rekordot állított fel a Budapesti Motoros Yacht Club hivatalos ellenőrzése mellett. Buday még a II. világháború alatt is folyamatosan fejlesztett.

A 175cm3 Buday csónakmotor

A 175 cm3-es Buday csónakmotor

1947-ben például egy 175 cm3-es egy hengeres dupla gyújtásos külmotor került ki a kezei közül, amellyel 4-5 évvel megelőzte a külföldi gyártású csónakmotorokat. Az 50-es években még mindig nem hatott ki az akkori politika a Buday csónakmotorok gyártására. 1957-ben a 175 cm3-es farmotorból tízezer (!) darabot értékesítettek.

Buday Béla fia, István már 16 éves korában indult motorcsónak versenyen. Pályafutása nagyon eredményes volt, 15-szörös magyar bajnok lett. Őt csak Nagy István előzte meg, aki 22 országos bajnokságot nyert meg Buday motorokkal. Ezúton is köszönjük a Buday és Paulini családnak, hogy már akkor motorcsónak versenyek voltak hazánkban, és aki csak tehette hazai gyártású csónakmotorral szállt vízre.

A Buday csónakmotorok hirdetései a következő képen néztek ki:

A 350cm3-es Buday csónakmotor

A 350 cm3-es Buday csónakmotor

100 cm3 fogyasztása: 7-8 dl óránként. Ára: 300 P + 10% fényűzési adó.

125 cm3 (ISTROS) fogyasztása 1 liter óránként. Beépített gyújtó világító berendezéssel. Ára: 400 P + 10% fényűzési adó.

175 cm3 1,7 liter óránkénti fogyasztással. Ára: 500 P + 10% fényűzési adó.

250 cm3. Két hengeres, fogyasztása 2,2 liter óránként. Beépített gyújtó világító berendezéssel. Ára: 700 P + 10% fényűzési adó.

Az 1935. év magyar csónakmotor szenzációja a 350 cm3-es Supersport típus volt. Fogyasztása 6 liter és 30-40 km/h sebességre képes. Ára: 1400 P + 10% fényűzési adó.

Kevesen tudják, de hazánkban található egy csónakmotor múzeum ahol régi csónakmotorok tekinthetőek meg szinte teljesen felújított állapotban. A múzeumot a Zoltán gőzhajón felállított múzeumot a Zoltán alapítvány üzemelteti. Címük: Hajóskanzen, 2544 Neszmély, Fő út 129 (honlap: http://www.hajoskanzen.hu). Ha valaki arra jár, mindenféleképpen ugorjon be, mert sok érdekességgel találkozhat, köztük a Buday-Paulini csónakmotorokkal és régi Evinrude-okkal.

Kapcsolódó cikkek:

Ole Evinrude, a csónakmotorok atyja

EVINRUDE 6

Csónakmotorok a webáruházban

3 hozzászólás a(z) “A magyar csónakmotorgyártás aranykora” bejegyzéshez

  1. És még mondják,hogy nem él túl mindent. Egy kis magyar történelem. Most láttam az interneten egy eladási rovatban Buday úr remekét. Ami viszont elgondolkodtató,hogy a legendás üzemek és gyárak utódai vajon miért nem élték túl az élet viharait.Tisztelettel

  2. Az lenne a legszebb,ha ez a gyártás még mindíg menne,és nem csak a múltra lehetnénk büszkék!

  3. Sajnos csak a múltunk van hajó , gép és motor gyártásba világ viszonylatban
    de mikor leszünk annyira önállók hogy ismét verseny képesek legyünk mit hajdán elődeink?