A Fishin Buddy-sorozat

Valamikor a 2008-as év környékén megjelent a Humminbird piacán a Fishin Buddy partról is használható halradar-sorozat, amely a nagy tudása és a mobilitása miatt a mai napig igen kedvelt Humminbird gyártmány.

Hogyan került a halradarok piacára a Fishin Buddy készülék?

A Fishin Buddy 120

Fishin Buddy 120

A 90-es években egy amerikai gyártó, a Bottom Line Company, belevágott a halradarok gyártásába. Egyik remek terméke volt a Fishin Buddy készülék, emellett még néhány más típusú halradart is gyártott. Ezek a halradarok azonban sem minőségileg, sem tudásban nem feleltek meg a világpiaci követelményeknek, így a vállalat nem tudott sikereket elérni a 2 nagy gyártó, a Humminbird és a Lowrance mellett.  A 90-es évek vége felé a gyártó csődbe ment. Termékei eltűntek a piacról, néhány modelljéből a Fishin Buddy hiányzott igazán a felhasználóknak.

Érzékelve a piaci igényt, a Humminbird felvásárolta a Bottom Line cég Fishin Buddy-sorozatát, amelyet a következő évtől el is kezdett forgalmazni − némi finomítás és megbízhatósági fejlesztés után. A sorozat típusszáma a Bottom Line-nál a Fishin Buddy 1200 és 2250 volt, újbóli piacra kerülése után a modellek elnevezése Fishin Buddy 120 és 140 lett.

Milyen előnyöket kínál a Fishin Buddy-sorozat?

A halradarok piacán ma ez az egyetlen többfunkciós modell: a készüléket lehet használni csónakból, partról vagy akár jég- vagy lékhorgászatnál is. Mobilitását nem utolsó sorban annak köszönheti, hogy a készülék nem akkumulátorral, hanem elemekkel működik. Ennek fő előnye, hogy az áramforrás a készülék belsejében van, így nem szükséges külső kábelekkel csatlakoztatni egy külső akkumulátorhoz.

A Fishin Buddy látószöge

A Fishin Buddy látószöge

A készülékben a megszokottól eltérően nem egy, hanem két jeladó található. Az egyik jeladó (34°-os) a megszokott módon lefele, a másik jeladó (10°-os) pedig oldalirányban dolgozik. Ez a vízszintesen dolgozó, oldalra pásztázó jeladó mindenképpen újdonságként szolgál: egészen 36 méter távolságig ellát (a lefele néző jeladó 72 méterig tud adatokat közölni), és egyaránt mutatja a halakat, illetve a készüléktől való távolságukat. E jellegzetességének köszönhetően a Fishin Buddy külseje is eltér a szokványos halradarokétól. A két jeladó nem egy kábelen található, hanem a képernyő aljára rögzített masszív, teleszkópos rudazat végén helyezkedik el. A vízbe csak a teleszkópos rúd végét kell behelyeznünk ahhoz, hogy a készülék működésbe lépjen. A Fishin Buddy képernyője is más, mint a megszokott képernyők, hiszen két jeladó adatait kell egyidejűleg megjelenítenie. Az osztott képernyő bal oldalán az oldalsugár adatait, a jobb oldalán pedig a lefele néző sugár adatait láthatjuk.

A Fishin Buddy 140c

Fishin Buddy 140c

A képernyő mérete és felbontása az alapkészülékek csoportjába sorolható. A Fishin Buddy készülékek fejlesztése során ugyanis nem a megjelenítés, hanem inkább a felhasználhatóság volt a fő cél. A képernyő átmérője 8,9 cm, a képfelbontása pedig 240 x 160 (Fishin Buddy 120). A monokróm kijelzővel rendelkező képernyő az adatokat a szürke 8 árnyalatában jeleníti meg. A készülék vízhőmérsékletet is mér, mivel a jeladóba egy hőmérsékletérzékelő is helyet kapott. Háttérvilágításának köszönhetően éjszakai horgászatnál is hű társunk lehet. A készülék „AA” típusú ceruzaelemekkel működik, háttérvilágítás nélkül körülbelül 40-60 óra használati időt tud biztosítani.

A Fishin Buddy készülékek hátránya közé sorolható, hogy a csónakra való rögzítésre szolgáló speciális tartókengyel nem bírja a nagy sebességet. Csak evezésnél és elektromos csónakmotor használatnál tudjuk folyamatosan vízben tartani, nagyobb sebességnél a víz kinyomja a készüléket a tartókengyelből, így akár ki is eshet. A termék egyébként teljesen vízálló, tehát a fanatikus horgászok szakadó esőben is kint maradhatnak a vízen.

A halradar funkciók ugyanúgy megtalálhatóak benne, mint a hagyományos halradaroknál: talajszerkezet elemzés, vízhőfokmérés, mélységmérés, halak 3 méretben, és a riasztások: halriasztás, sekélyvízi riasztás, mélyvízi riasztás, illetve a nagyon fontos elemmerülési riasztás.

A Fishin Buddy-sorozat kedvelt felhasználási területei

Csónakból is sokan használják, mert például nádas vagy partszakasz előtt csurogva az oldalfej segítségével megállapíthatjuk, hogy van-e hal a nádasban vagy a partszakaszon.

A Fishin Buddy a csónakon

Fishin Buddy a csónakon

Partról való használata egyedi. A partról használható készülékek közül csak a Fishin Buddy modelljei rendelkeznek oldalfejjel, amelynek segítségével feltérképezhetjük az előttünk levő vízszakaszt. Az oldalfej arra néz, amerre forgatjuk. Mivel 36 méter hosszan lát oldalra, ezért csónakból pár másodperc alatt 72 méter átmérőjű kör pásztázható át, a horgász számára azonnal áttekinthetővé varázsolva a víz alatti világot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a készüléket lassan körbe forgatni tartókengyelében. A készülék másik nagy előnye a hazai horgászok számára az, hogy magyar nyelvű menürendszerrel rendelkezik.

Jelenleg a sorozat következő modelljei elérhetők:

Humminbird Fishin Buddy 120, monokróm kijelzővel

Humminbird Fishin Buddy 140C, színes kijelzővel

Kellemes hajózást kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Ezt olvasd el, mielőtt halradart választasz!
A Humminbird halradargyártó

Próbára tettük a Humminbird Piranhamax 160-as halradart

Fishin Buddy halradar a webáruházban

2 hozzászólás a(z) “A Fishin Buddy-sorozat” bejegyzéshez

 1. Volt nekem is halradarom (2001-2007 táján) aztán eladtam (a neten, hirdetéssel).
  Mert lassú és szerintem az újabbak sem lehetnek elég gyorsak.
  Mert én ún. “kis-szerszámos” (mostanában “rekreációs” jelzőt is kaptunk ehhez) emelőhálós, olyan engedélyes halász vagyok. 27 éve folyamatosan már.
  Mi az áradó zavaros vízben, illetve napnyugta után a sötétben emelgetjük (ha tisztább a víz) a szereléket. De, ez éppen olyan, mint a “lottózás”! Ha fogunk, az csak olyan VAK szerencse! Tehát sosem tudjuk igazán, mikor kellene – a nem könnyű! – szereléket emelni éppen!
  De hiába volt pár évig halradarom. Ha “látott” is halat, az már az emelés pillanatában rég másutt úszott rendszerint. (Kivéve néhány lassan “lebegő” nagyobb busát talán.)

  Mi 90%-ban üres hálót emelünk fel, több száz alkalommal is akár egy ottlétünk alkalmával. Elfáradunk, az üldögélő pecásokkal ellentétben. De a régi, hajdanvolt “legendás” fogások is már csupán szép emlékek. Üresek a vadvizek(!) + még erre jöttek az invazív HÓDOK is! Ezek a dögök a vidrára hasonlítanak és az éppen elég a halakat elriogatni! + Még durván zuhognak is a farkukkal a vízen, illetve ráúsznak sorban a hálóra a sötétben főleg!)

  Visszatérve a RADAR dologra: Tudna bárki olyan gyors radart, ami a valós pillanatot mutatja a szonár által “nézett” vízből!?

  Nem azért írtam ide, hogy “sport”horgászokkal kelljen “fórum” kötekednem!
  Kiöregedtem már, de néha jó volna egy-egy jobb harcsát tudni, mikor úszik el előttem…
  (Saját konyhára halászom, az engedély szabályait betartva! Ami éppen olyan, mint a sporthorgászoké! “Sport”halászok vagyunk mi is, állandó ellenőrzéssel.)