Ősi vízi járművünk… a gumicsónak?!

Napjaink egyik legkedveltebb vízi járműve a felfújható csónak, vagy ismertebb nevén a gumicsónak. Könnyedén lehet szállítani, tökéletesen megfelel nyaraláshoz, horgászathoz vagy akár minden vízi munkálatra. A vízi járművek közül a legstabilabb vízi eszköz. De mikor alakult ki ez a felfújható hajó, mióta használjuk világszerte?

II-Asszur-nászir-apli

II-Asszur-nászir-apli

A felfújható csónakok használatának kezdete egészen az időszámításunk előtti időszakra nyúlik vissza. Első hallásra hihetetlenül hangzik ugyan, de már Kr.e. 880-ban használták a gumicsónakok elődjét. Az Újasszír Birodalom akkori királya, II. Asszur-nászir-apli rendelte el, hogy a katonái részére fejlesszenek ki egy olyan járművet, amellyel át tudnak kelni a folyókon. Ekkor mindenféle állatbőrből tömlőket készítettek, amelyeket levegővel felfújtak és a vízállóság érdekében állati zsírokkal kentek be. Valószínűleg akkor még nem volt olyan pumpa, amely megkönnyítette volna a tömlők felfújását, így emberi erővel, azaz tüdővel fújták keményre azokat. Ezekre a tömlőkre aztán fából fedélzetet ácsoltak, így tudtak a vízen szállítani, vagy akár átkelni a part egyik oldaláról a másikra. Hihetetlen, de a gumicsónakok elődje az egyik első, ember által tervezett vízi közlekedési jármű.

 

II.Asszur-nászir-apli felfújható hajója

II.Asszur-nászir-apli felfújható hajója

Halkett hadnagy felfújható hajója

Halkett hadnagy felfújható hajója

Európában 1840-ben tervezett az angol Thomas Hancock egy felfújható vízi járművet, amelyet néhány évvel később le is gyártottak. Az évek során sok feltaláló tette hozzá saját elképzelését a hajóhoz, például 1844-ben Halkett hadnagy, a nagy sarkvidékkutató az alapján tervezett egy kör alakú felfújható csónakot, amelynek felhasználásával számos sarkvidéki expedíciót vitt sikerre. A következő nagy tervező a német Albert Meyer volt, aki 1913-ban egy teljesen új felépítéssel látta el a felfújható hajót. Vállalata, az A. Meyer Bau Boote, az 1920-as évtől kezdődően nemcsak gyártotta, hanem forgalomba is hozta ezeket a „pneumatikus” hajókat. Ebben az évben kilenc darabot sikerült is értékesíteniük, de még csak a német hadsereg számára.

Pierre Debroutelle és a felfújható hajója

Pierre Debroutelle és a felfújható hajója

A haditengerészet Franciaországban és Angliában is folyamatosan új felfújható hajókat tervezett, mindig apró finomításokkal. 1934-ben Franciaországban Pierre Debroutelle tervező a francia haditengerészet számára megtervezett egy 2−3 személyes felfújható mentőtutajt, amely a folyamatos tervezés és átalakítás során 1937-ben érte el „U” alakú végső formáját. Ekkor azonban már nem csak a katonaságnak volt igénye rá… Ez idő tájt már voltak robbanó motoros csónakmotorok, és a felfújható hajó felkeltette a polgári vízre vágyók érdeklődését is. Ekkor azonban még nem került kereskedelmi forgalomba ez a sok évezred során fejlesztgetett vízi jármű.

1943-ban egy fontos lépéshez ért el a gumicsónakok fejlesztése: ekkor került fel a csónakra a motort tartó hátsó tükör, ebben az évben még csak fából. Így nyerte el a sportolásra és kedvtelés céljára használt gumicsónak a mai formáját, ezt a változatát 1943 októberében szabadalmaztatták. A könnyen és gyorsan összeállítható gumicsónak kedvelt katonai felderítő eszköz lett; a motor teljesítményével pillanatok alatt elérhető volt az is, ami eddig megközelíthetetlen volt a hadi erők számára. Ezért akkoriban minden hadijárművet − legyen az repülő, hajó vagy akár szárazföldi jármű – felszereltek egy felfújható hajóval.

Jacques-Yves Cousto kapitány

Jacques-Yves Cousto kapitány

A polgári felhasználás terén az 1950-es év jelentette a nagy fordulópontot. A Francia haditengerészet tisztje és biológusa, Alain Bombard rájött arra, hogy ha a felfújható hajó aljzatát merev padlóval látják el, akkor növelhetik teljesítményét és még stabilabbá tehetik a csónakot. A Bombard tervét az akkor leghíresebb repülőgépgyár, a Zodiac gyártotta le, így megszületett az első polgári használatra került felfújható csónak. Bombard jó barátjával, Jacques-Yves Cousteau-val kezdte használni ezt a ma is remek vízi járművet. Cousteau kapitányt azonban nem győzte meg a felfújható hajó, ő inkább a hagyományos hajókért rajongott. De Bombard bizonyítani akart a világnak és barátjának, Cousteau kapitánynak, nem mellesleg pedig csökkenteni szerette volna annak az 50 ezer hajótöröttnek a számát, akik akkoriban évente mentőcsónakokban pusztultak el. Ezért 1952. október 19-én nagy fába vágta fejszéjét: Hérétique (Eretnek) nevű felfújható csónakján egyes egyedül áthajózta az Atlanti-óceánt. Hosszú és körülményes túlélőtúra volt ez. 65 napig hajózott, amíg evezői, vitorlája és egy szextáns segítségével eljutott végcéljára, Barbados szigetére. Élelmét saját készítésű horgászbotjával szerezte, az édesvizet kifacsart állatokból nyerte. Hosszú túrája során Bombard 25 kg-ott fogyott, partra szállása után azonnal kórházba szállították. Úti élményeit az Önkéntes hajótörött című, magyarul 1964-ben megjelent könyvében foglalta össze. Ezzel a teljesítményével bebizonyította barátjának és a világnak, hogy mennyire megbízható a felfújható csónak.

Alain Bombard és a felfújható hajója

Alain Bombard és a felfújható hajója

1952-ben Bombard a médiának köszönhetően pillanatok alatt olyan sikeres lett, hogy a Zodiac repülőgépgyártó cég azonnal felvette a csónakgyártást a profiljába. A fejlesztések során ekkor került a csónakba az a „V” forma, amely stabilitást és könnyebb siklást eredményezett, valamint segített az erős hullámverésben való közlekedésében. Az 1960-as évek elején a Zodiac más országokban is engedélyezte a gyártást, így a brit Humber cég volt az első, aki az Egyesült Királyságban gumicsónakokat építhetett.

Zodiac felfújható hajó

Zodiac felfújható hajó

A 60-as évek óta eltelt idő alatt is sok változáson mentek keresztül a felfújható hajók. Megjelentek például olyan anyagok, mint a PVC vagy a hypalon, de persze a hajó formája és mérete is változott. Akkoriban még egy-két személyes hajók voltak, napjainkban azonban egy felfújható hajó akár a tízen métert is elérheti. Manapság már rengeteg cég található a felfújható hajók piacán, vannak kevésbé ismert és jól ismert gyártók, természetesen ez a minőséget is jelzi.

Csak fújd fel, és már tiéd is a víz szabadsága!

Kapcsolódó cikkeink:

Segítség! Gumicsónakot keresek, de zavarba ejtő a kínálat!

                                                                    Felfújható hajók a webáruházban

Hozzászólások lezárva.