Mire képes 557 paripa egy csónakmotorban?

2012 márciusában a Miami Nemzetközi Hajókiállításon bemutatkozott a Seven Marine 557 csónakmotor. Már messziről felhívta magára a figyelmet azáltal, hogy a gyártó standja felé hosszú sorokban kígyóztak az újdonság iránt érdeklődök.

Seven Marine a Miami Hajókiállításon

Seven Marine csónakmotor a Miami Hajókiállításon

De mitől is tarthat számot ekkora érdeklődésre ez az ismeretlenség homályából hirtelen feltűnő csónakmotor?

A Seven Marine motorblokkja

A Seven Marine csónakmotor motorblokkja

Egy szakértői csoport a GM Powertrain Cadillac CTS-V autók V8-as motorját tömörítette bele ebbe a luxus kivitelű, extravagáns csónakmotorba. A Seven Marine motor egy 6,2 literes, kompresszoros, teljesen alumínium változat. Jellemzői a számítógép által vezérelt lemez, és a ZF Marine-tól szerzett, joystick-kal kezelhető tengelykapcsolós hidraulikus sebesség váltás. Ezek a motorok sokkal könnyebbek, mint a velük egy kategóriába tartozó konkurens gyártók csónakmotorjai, ezáltal jelentősen csökken ellenállásuk, és így teljesen megváltoznak a hajó tulajdonságai is − természetesen pozitív irányba. A motor további kiemelkedő jellemzői a teljesen egyedi, zárt hűtőrendszer, a háromszoros levegő beszívási rendszer, a kimagaslóan nagy nyomaték. Speciális erőátviteli rendszere egyenletes sebességet, nagy hatékonyságot és tartósságot biztosít. Kedvező üzemanyag-fogyasztását a légellenállás és a vízellenállás csökkentésével értek el a fejlesztők.

A Seven Marine kiegészítői

A Seven Marine csónakmotor kiegészítői

A dupla kipufogórendszer csendes üzemelést biztosít, bevonata pedig nem a megszokott cink, hanem egy rozsdamentes acél réteg − szintén egy ez idáig ismeretlen megoldás a csónakmotorok világában. A gyártó ígérete szerint motorjai 89-es oktánszámú üzemanyaggal is tökéletesen futnak majd, és tervbe vették a gázzal működő változatok gyártását is. A motor kormányrendszerének irányítása sem a megszokott tolórudas bovden-rendszerrel működik, az újítást itt a beépített szervo kormányzási rendszer jelenti. A csónakmotor propellere is újdonság: egy egyedi gyártású, hamisítatlan Hering hajócsavar.

A Seven Marine látványos eleme a V8-as csónakmotor fedele, amelyet nem kell a motorról leszerelni, hanem – az autók csomagtartójához hasonlóan − egyszerűen fel lehet hajtani, és máris betekinthetünk a csónakmotorba.

A Seven Marine motorfedele

A Seven Marine csónakmotor fedele

Mindezen úttörő technológiai megoldásoknak köszönhetően egy olyan csónakmotor jött létre, amely mintegy 60%-kal erősebb a konkurens gyártók legnagyobb motorjainál.

Seven Marine

Seven Marine csónakmotor

A kiállításon – az üzleti titoktartás végett − sajnos nem minden újításról rántották le a leplet. Minket főként a meghajtás érdekelt volna, hogy vajon kardán-tengellyel van-e megoldva, de konkrét választ erre a kérdésre nem kaptunk. Azt viszont megtudtuk, hogy a korlátlan színválasztékban kapható motorra 3, a belső korrózió ellen pedig 10 év garanciát adnak. Eléggé bizalomgerjesztő.

A csónakmotor Európában egyelőre nem vásárolható meg, és az európai piacra kerülésének tervezett időpontja sem ismert. A gyártó célja jelenleg még az amerikai piac teljes meghódítása. A csónakmotoron is van még finomítanivaló, talán ezért is várnak világpiacra hozatalával, bár ezek a munkák inkább megbízhatósági ellenőrzésekben merülnek ki.

A Seven Marine csónakmotor ma Amerikában 70 000 dollárért vásárolható meg. Igen, ez körülbelül 16 millió forint csak a hajó meghajtására, a jelenleg a piacon kapható legerősebb csónakmotorért.

 

A Seven Marine 557 csónakmotor specifikációja:

lóerő 557
maximális fordulat 5400
motor V8-90°
cm3 6162 cm3
furat és löket 103,25 x 92 mm
gyújtásrendszer 1,9 L TVS
üzemanyag-rendszer MPI (Multi Point Injection)
generátor 12 Volt – 150 Amper
motorbillentés power trim tilt
kipufogás kettős víz alatti
trieb hossz. 508,635 és 762 mm
áttétel 2,1 : 1
súly 475 kg

A Seven Marine 557 tehát az új csoda a csónakmotorok piacán. Várva várjuk, mikor jelenik meg az első modell Magyarországon. Abban azonban már most biztosak vagyunk, hogy nem ez lesz a legkelendőbb csónakmotor a hazai piacon.Laughingsevenmarine logo

Kellemes hajózást kívánunk!

Forrás: Seven Marine

Kapcsolódó cikkek:

A 90 lóerősök próbája

5 lóerős csónakmotorok – összehasonlító cikk

tohatsu

                                                     Robbanó csónakmotorok a webáruházban

Hozzászólások lezárva.