Halradar mítoszok: elhiggyük vagy sem?

Sokan ellenzik a halradarok használatát mondván, hogy sportszerűtlen, és egyébként sem találja meg a halakat. Azonban a halradarok nemcsak a halak pillanatnyi tartózkodási helyét mutatják meg, hanem sok minden mást is a víz alatt. Segítségükkel könnyedén megtalálhatunk szinte bármit, legyen az egy bedőlt fa, cölöp, a növényzet, gödrök. Mindezek ellenére most is sokakban él az a tévhit, hogy a halradar felesleges pénzkidobás, mert amit a készülék mutat az egyáltalán nem valós. Ez azonban nem így van! Amikor az első generációs halradarok megjelentek a világpiacon, a jelenlegi tévhit, miszerint halakat nem tudnak mutatni, megállta a helyét. Ezek a készülékek akkor még valóban csak a vízmélységet mutatták. Ha tehetném én minden hajóra (nem csónakokra gondolok) kötelezővé tenném a halradar használatát, hiszen egy hajósnak mindig tisztában kell lennie a vízmélységgel, ha konkrétan halkeresésre nem is használja készülékét. Ha a készülékeket megfelelően használják, 100%-ban meg lehet bennük bízni. Nézzük most sorra a mítoszokat:

A halradart sekély vízben nem szabad használni.

A halradarok használatához nagyjából 0,8-1 méteres vízmélység szükséges, így a jelek megfelelően verődnek vissza a szonárhoz. Az valóban igaz, hogy pár tíz centiméteres vízmélységben a halradarok nem használhatóak, ahogyan az is, hogy ez a minimális vízmélység a horgászatot és hajózást sem teszi lehetővé. J

A halradar nem tudja megkülönböztetni a halakat a talajtól.

A halradar képe

A halradar képe

A halradarok nem csak a halakat képesek megkülönböztetni a talajtól, hanem a növényzetet vagy bármilyen más úszó tárgyat is. Ezek a szonárok annyira érzékenyek, hogy a legkisebb változást is képesek képernyőre hozni. Akár néhány centiméteres tárgyakat, növényzetet is képesek megkülönböztetni más tárgyaktól, halaktól. A halradarok nem csak segítenek látni a víz alatti szerkezetet, de még a halak mozgása is követhető lenne rajta, ha hazai vizeink olyan tiszták lennének, hogy látnánk a halak mozgásának irányát, tehát tudnánk, hogy merre kövessük a radarunkkal.

A halradar nem is mutat halat, csak kirajzolja a képernyőre!

A halradar egy elektronikus eszköz. Hasonlóan a számítógépekhez vagy a mobiltelefonokhoz, az esetek jelentős részében (tapasztalataim szerint 99%-ában) meg lehet bízni a halradarokban. A fennmaradó 1% lehet a készülék hibája, tévedése, de ez az arány még így is nagy hatékonyságot garantál.  Az adatok, amiket a halradarok képernyőjén látunk az alábbi működési elv miatt valósak: a szonár hanghullámokat termel, amelyeket folyamatosan küld a vízfenék irányába.

A halradar látószöge

A halradar látószöge

A hanghullámok keskeny kúpban hatolnak a talaj felé, és minél mélyebbre hatolnak, annál jobban nyílik ki a kúp szöge. A csepp formájú, víz alatt kibocsátott hangimpulzusokat (pings) a víz alatti tárgyak (pl. a halak, a vízmeder) visszasugározzák: ahogy a hanghullám találkozik valamivel, abban a pillanatban visszaverődik a halradar, pontosabban a jeladó felé. Minden új visszajelzés felvételre kerül, és a régi visszhangokkal együtt mozgó képként megjelenik a halradar LCD monitorán. A visszhangok egymás utáni megjelenítésével egy könnyen értelmezhető kép alakul ki a víz alatti felületekről: a halakról és egyéb víz alatti struktúrákról.

A halradar szonárja

A halradar szonárja

A szonár a hanghullám kibocsátásától a visszaverődéséig eltelt időből kiszámolja a távolságot, és egy kifinomult szoftver segítségével feltünteti a képernyőn. Ha a jel nem találkozik vízközt (a vízszint és a talajfenék között) semmivel, akkor eléri az alsó részt, azaz a talajfeneket. A halradar készülék a kiküldött hangszignál és a vízben található tárgyak, vagy a vízfenék által visszaverődő hangszignál visszaérkezésének időpontja közötti időtartamot méri. A készülék a visszavert szignál értelmezésével megállapítja a tárgy helyzetét, nagyságát és az összetételét. A lágy típusú mederfenék, mint az iszap vagy a növények, hajlamos elnyelni a jeleket, ezáltal minimális szignál verődik vissza a szonárhoz. A köves, kemény talaj ellenben erősebb hanghullámokat bocsát a jeladó irányába. A halradar az eltérő hanghullámok alapján meghatározza a mederfenék összetételét. A szonár nagyon gyorsan működik. Egy hanghullámnak kevesebb, mint ¼ másodpercre van szüksége ahhoz, hogy a vízfelülettől számított 70 méter mélységig lehatoljon és visszaverődve a felszínre kerüljön. Természetesen lehetnek apró hibák, amik félrevezető információt közölnek a felhasználóval. Ebben az esetben le kell ellenőrizni a jeladót, hogy jól van-e felszerelve vagy megtisztítani, mert az alga nagyon könnyedén megtelepedik rajta, és ez nagyban befolyásolja a jeladó működését. (A jeladót algagátlóval lekenni nem szabad!) Fentiek alapján bátran levonhatjuk a tanulságot, a mítoszok hamisak, megfelelő használat mellett a készülékek hatékonyak. Így nyugodtan használja és továbbra is bízzon kedvenc halradarjában!

Kapcsolódó cikkek:

Kérd ingyenes halradar kisokosunkat most!

A Humminbird halradargyártó

TOP10 Humminbird halradar

sok halradar                                                                     Halradarok a webáruházban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 hozzászólás a(z) “Halradar mítoszok: elhiggyük vagy sem?” bejegyzéshez

 1. Van egy 777c halradarom,kutyogatáshoz akartam beállitani mivel nem volt kishalam vagy nadály ezért a gyertyakulcsot engedtem le egy damilon,láss csodát halikon csikot jelzett,,hát ennyit a hal felismerésről!!vettem egy di minüségü radart hélix5 az a halat ugyanolyan csikkal jelzi mint a régi tehát mindenféle fénykép csak mese,,de beletörödtem több pénzt már nem adok ki de a hitem NULLA,,,,!!!

  • Kedves Mihály!

   Sajnálom, hogy csalódott a mélységmérő szonárokban. Érdekes, mert ilyen csalódást még nem tapasztaltunk, pedig elég sok készüléket értékesítünk. Sőt saját készülékem is SI rendszerű és a megfelelő beállítással tökéletesen látható minden. Véleményem szerint nem NULLA a készülék, hanem nincsen megfelelően beállítva.

   Hozza be Mihály üzletünkbe a Helix készülékét és beállítjuk a legmegfelelőbben.

   Üdvözlettel:
   Zilahi Attila